• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hrvatska sama odlučuje u kojem pravcu će ići"

Autor Agencije

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je danas da Hrvatska mora sama da odluči u kojem će pravcu ići, da li će biti moderna država koja će poštvati žrtve drugih ili će biti isključiva.

On je istakao da će Srbi obilježavati mjesta stradanja i sjećati se svojih mrtvih, a Hrvatska sa sama odlučuje o sebi - hoće li biti moderna, savremena država koja će poštovati žrtve drugih ili će biti isključiva i to će vrijeme pokazati.

"Šta će oni raditi, to je na neki način i njihova stvar i stvar koja će ih smjestiti ili u moderna evropska društve ili baciti u prošlost i ostaviti ih u mjestu društava koja se ne mogu suočiti sa zločinima koja su učinili", rekao je Ivanić u Jasenovcu, komentarišući izmiještanje spomen-ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku.

Dejli mejl: Ante Pavelić odgovoran za genocid

Britanski list "Dejli mejl" podsjeća da je ustaški poglavnik Ante Pavelić u vrijeme dok je vodio Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) u Drugom svjetskom ratu bio odgovoran za genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima.

"Dejli mejl" objavio je tekst o konferenciji za novinare koju su povodom premještanja ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca u Novsku održali HOS-ovci, a na kojoj je govorio i Marko Skejo, bivši ratni komandant HOS-ove bojne "Rafael Boban", nazvane po ustaškom zločincu.

Skejo je na toj konferenciji tvrdio da "nije fašista", što je privuklo pažnju londonskog profesora Erika Gordija, a naročito ga je zainteresovao Skejin izgled koji neodoljivo podsjeća na izgled nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Britanski list piše o "ismijavanju hrvatskog aktiviste koji tvrdi da nije fašista, a nosi brkove poput Hitlera", navodeći da se Skejo na konferenciji za novinare pojavio noseći kravatu sa HOS-ovim grbom i pozdravom "Za dom spremni".

Ivanić je danas prisustvovao centralnom obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, gdje je ukazao da je važno da Srbi čuvaju uspomene na svoje mrtve.

On je rekao da Jasenovac i brojna druga stratišta za Srbe ne smiju biti zaboravljeni, jer bi to značilo gubljenje vlastitog identiteta i istorije.

Ivanić je ukazao na važnost Jasenovca, te podsjetio i na druga stratišta kao što su Stara Gradiška, Jadovno, Garavice, Šušnjari, Drakulić, gdje su stradali krajiški Srbi.

"Ne sjetiti se bilo koga od tih događaja, a ima ih još, bilo bi gubljenje vlastitog identiteta i vlastite istorije", rekao je Ivanić novinarima.

U manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu danas je održana centralna proslava povodom praznika Svetih novomučenika jasenovačkih, koji se obilježava 13. septembra.

Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit smolenski Isidor, arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgij, te arhijereji sestrinskih pravoslavnih crkava.

Episkop pakračko-slavonski Jovan istakao je da je praznik Svetih novomučenika jasenovačkih jedinstven u pravoslavlju.

"Mi smo čuvari Jasenovca, mjesta svetinje i molitve, za narod, crkvu i čovječastvo", rekao je episkop Jovan i ponovio da je hrišćanski praštati, ali ne i zaboravljati.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE