• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbogom japankama i bretelama u NSRS?

Autor mondo.rs

Nekoliko puta do sada pokušano je uvođenje Kodeksa ponašanja u Narodnoj skupštini RS. Sada je usaglašen prijedlog Kodeksa o kom bi se trebalo raspravljati na sjednici 12. septembra.

 Zbogom japankama i bretelama u NSRS? Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Tekst podržali i vlast i opozicija, a formiraće se i etički odbor koji će pratiti primjenu, javlja N1.

Pokušaj da se stavi tačka na nered, neprimjeren dijalog, uvrede, prijetnje ali i neprikladno oblačenje jeste Kodeks o ponašanju u Narodnoj skupštini.

"Teže povrede Kodeksa su narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje riječi i izraza koje omalovažavaju drugoga i drugačijeg, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje, kao i ispoljavanje mržnje prema drugačijoj rasi, naciji, vjeroispovijesti, polu", objašnjava Marko Aćić, generalni sekretar NSRS.

Kratki rukavi ili suknje, jarke boje, sandale... predstavljale bi lakšu povredu kodeksa, ali ukoliko se ponove dva puta u jednoj godini postaju teža.

Ovo bi se odnosilo na ponašanje poslanika i gostiju. Međutim sankcionisati ovakvo ponašanje moguće je jedino kod parlamentaraca jer je predviđeno da kazna iznosi 20 posto od plate, odnosno paušala ukoliko su zaposleni negdje drugo.

Osobe koje obavljaju javnu funkciju trebale bi njegovati politički korektan govor i bez opomena ili prijetnji novčanom kaznom, mišljenja su u Helsinškom parlamentu građana Banjaluke, no to do sada nije bio slučaj.

"Očigledno treba čim postoji takva inicijativa. A i praksa nam govori da naši političari zloupotrebljavaju javni prostor", tvrdi Dragana Dardić, Helsinški paralment građana Banjaluke.

U trci za političkim poenima odavno ne biraju sredstva, stav je građana.

Da se probudi interes narodnih poslanika za kulturu pokušalo se i nesvakidašnjom ekskurzijom u aprilu prošle godine. NS je odlučila da organizuje posjetu Narodnom pozorištu RS kada je kupljeno 80 karata za predstavu "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića. No, nikada više ovaj izlet nije ponovljen.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

iu

O svemu kodeks samo o stednji nema ni govora.Bolje da stedite i pomazete svoj narod.Smanjite svoje plate i putovanja na normalnu razinu.

Mila

Riječ "kultura" je teška nepoznanica ovome narodu.

MONDO REPORTAŽE