• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović Kolindi: Nema prepreka za Pelješki most

Autor SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je danas u Zagrebu predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta.

 Čović Kolindi: Nema prepreka za Pelješki most Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Čović je dodao se ne može uticati na individualne stavove i reagovanja pojedinih zvaničnika u BiH.

Tokom razgovora sa predsjednikom Hrvatske o odnosima dvije zemlje, političkim prilikama u BiH i njenom evroatlantskom putu, Čović je rekao da određene političke snage u BiH koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opšte izbore 2018. godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Prema Čovićevim riječima, zbog toga se namjerno projektuju problemi u međudržavnim odnosima sa Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje.

Istina je, naveo je on, da mostovi povezuju, a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati korist, posebno lokalna zajednica u opštini Neum koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći da funkcioniše u vrijeme ljetne sezone.

U vezi s tim, zajednički je ocijenjeno da je Pelješki most važan projekat, kako za Hrvatsku, tako i za BiH, region i EU koji treba pozdraviti jer je u interesu svih.

"Važno je naglasiti da Hrvatska most gradi isključivo na svojoj teritoriji, ni na koji način ne dovodeći BiH u izolaciju. Naprotiv, njegova izgradnja donosi nove prilike, posebno za unapređenje turističkih potencijala opštine Neum", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da su od ključnog značaja za demokratsku stabilnost BiH izmjene Izbornog zakona, te odredaba koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, a koje je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim.

Riječ je o najvažnijoj odluci najviše sudske instance u BiH koja je direktno povezana sa osnovnim ustavnim načelom konstitutivnosti, te nalaže obavezu njenog sprovođenja u smislu obezbjeđenja pravednog političkog učešća i odlučivanja konstitutivnih naroda BiH putem njihovih legitimno izabranih političkih predstavnika, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su zaključili da nesprovođenje ove odluke direktno ugrožava principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog ustava, te proizvodi dalje ozbiljne reperkusije po neravnopravan položaj Hrvata u BiH, na što su dužni da reaguju i BiH i Hrvatska.

Zaključeno je da je Izborni zakon neophodno izmijeniti do kraja godine na način da se izmjenama obezbijedi autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH, ali i svim institucijama zajedničkog odlučivanja.

"Neophodno je da se svi akteri u predstojećem periodu u dobroj namjeri posvete rješenju ovog pitanja, čije je dosadašnje odgađanje u velikoj mjeri prouzrokovalo aktuelnu političku krizu u BiH, i to će ujedno biti najbolji pokazatelj iskrene posvećenosti reformskim procesima", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su izrazili opredijeljenost za dalji razvoj saradnje dvije zemlje i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa i otvorenog dijaloga.

Kitarovićeva je izrazila podršku BiH na njenom evroatlantskom putu, te potvrdila da će uskoro posjetiti BiH.

Čović je ocijenio da je Hrvatska prijateljska zemlja sa kojom BiH dijeli najdužu granicu, ali da ta bliskost i prijateljstvo na poseban način obavezuju kada je riječ o odgovornosti u odnosima dvije zemlje, te načinu komunikacije političkih zvaničnika, prvenstveno u BiH

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

XAJBA3

Dodik ako je pravi političar iskoristiće ovu priliku i biće protiv izgradnje mosta, a ako bude za onda po ko zna koji put pravimo istu grešku i mislimo da će nas kao voljeti hrvati. Iskoristiće nas kao i svaki put i prevesti žedne preko vode.

MONDO REPORTAŽE