• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović Čoviću: Obmanjuješ javnost

Autor SRNA

Nastavlja se verbalni rat

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na sastanku sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH čime je doveo u zabludu javnost u BiH i Hrvatskoj, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U saopštenju se ističe da nije istinita tvrdnja da "što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta" i da su stvari suprotne tome.

U saopštenju citiraju jednoglasno usvojeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine da je "BiH protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identifikovanje morske granične linije između dvije države", o čemu su, dodaje se, tada obaviješteni i najviši zvaničnici Hrvatske.

"Dragan Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obavezu da zastupa zvanične stavove i interese BiH. Svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja", naglašava se u saopštenju.

Takođe se navodi da je nedopustivo da predsjedavajući Predsjedništva BiH, umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je juče u Zagrebu predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta, ali da se ne može uticati na individualne stavove i reagovanja pojedinih zvaničnika u BiH.

Tokom razgovora sa predsjednikom Hrvatske o odnosima dvije zemlje, političkim prilikama u BiH i njenom evroatlantskom putu, Čović je rekao da određene političke snage u BiH koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opšte izbore 2018. godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

XAJBA3

Neka prave tunel i svi zadovoljni.

MONDO REPORTAŽE