• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica NSRS nastavljena bez opozicije FOTO

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Nakon što je opozicija blokirala parlament, sjednica NSRS nastavljena u maloj sali. Opozicionari su pokušali da uđu u malu salu, ali ih je policija spriječila.

 Blokada Narodne skupštine Republike Srpske Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dan u parlamentu Srpske obilježen je dramatičnim događajima nakon što je opozicija fizički blokirala rad skupštine u velikoj sali. Vladajuća većina je odlučila da sjednicu nastavi u maloj sali, a poslanicima opozicije policija nije dozvolila ulazak. Šta se sve dešavalo danas u parlamentu mogli ste uživo da pratite na našem portalu.

-------

15:00 - Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je da je propalo nasilje i da mu je "drago što su mnogi razočarani zbog toga".

"Oni koji hoće da rade imaju uslove za to. Oni koji neće, nisu uspjeli da izazovu incident", rekao Stevanić.

On je poručio da je u skladu sa poslovnikom da se sjednica održi u maloj sali, te da se može održati bilo gdje ukoliko tako odluči rukovodstvo.

Na pitanja novinara da prokomentariše barikade postavljene da onemoguće ulazak opozicije u Malu salu, kazao je da to treba pitati one koji su izazvali ovakvo stanje.

14:45 - Opozicionari su ponovo pred novinarima. Dragan Čavić je poručio da će opozicija podnijeti zahtjev za smjenu predsjednika i generalnog sekretara parlamenta.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Sve je urađeno da bi zaštitili lopove. Spremni su da gaze preko mrtvih da bi ostvarili svoje lične ciljeve", rekao je Čavić.

Vukota Govedarica je poručio da "ovako više ne može" i da to "mora da zna veliki Baja". Branislav Borenović je rekao da će opozicija do daljnjeg ostati u velikoj sali parlamenta.

14:35 - Aktuelni čas odvija se bez smetnji i problema. Premijerka odgovara na poslanička pitanja.

14;23 - Sjednica nastavljena u maloj sali. Dnevni red usvojen za samo tri minuta. Premijerka Željka Cvijanović odgovara na poslanička pitanja vladajuće većine.

14:13 - Opozicionari su pokušali da uđu u malu salu. Policija ih je spriječila pa su odustali od nasilnog ulaska.

U galeriji našeg Vedrana Ševčuka pogledajte kako je to izgledalo

14:03 - Nezvanično saznajemo da će opozicionari takođe pokušati da uđu u malu salu.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo objavio je na Twitteru da su ispred male sale "postavljene barikade".

13:57 - Reporter MONDA u skupštini javlja da se stvaraju uslovi da se sjednica nastavi u maloj sali, na spratu zgrade parlamenta. Primjećeno je i pojačano prisustvo policije na tom spratu. Opozicionari su i dalje u velikoj sali koja se nalazi u prizemlju.

13:54 - Član Glavnog odbora SNSD-a i bivši izvršni sekretar te stranke Rajko Vasić objavio je na svom blogu post u kojem analizira situaciju u republičkom parlamentu.

"Posve je jasno da opozicija Srpskoj, Savez Za Promjene, ne djeluje opoziciono, alternativno, ideološki, na osnovu interesa i podrške javnosti, već po nalogu i željama Sarajeva i Američke ambasade. S tim što je Sarajevu cilj srušiti Republiku Srpsku a ambasadi, Milorada Dodika i SNSD. Opoziciono ne djeluje jer nema politički program. Alternativno ne djeluje jer ne predlaže izlaz. Nećemo se zaduživati, zabranićemo referendum... bez podrške Javnosti, jer su birači prije godinu dana u dvadeset opština rekli šta misle o tome", naveo je Vasić

13:45 - U skupštinskim hodnicima pominje se i mogućnost da vladajuća većina nastavi sjednicu u maloj sali republičkog parlamenta.

13:44 - U zgradi parlamenta sve po starom, vladajući zasjedaju, opozicionari blokiraju. Ostaje pitanje da li će poslanici iskoristiti pauzu za ručak koja je, u danima kada traju sjednice, predviđena za 15 časova.

13:31 - Klub poslanika SNSD-a održaće sjednicu na kojoj će biti prisutni premijerka Željka Cvijanović i neki ministri.

13:28 - U sali su i šefovi klubova opozicionih poslanika.

13:13 - Nekoliko opozicionih poslanika sjedi u stolicama predsjednika i potpredsjednika parlamenta. Dio opozicionara je na konsultacijama u prostorijama partijskih klubova.

13:07 - Poslanici vladajuće koalicije rasplet situacije čekaju u skupštinskom restoranu. Dio opozicionara i dalje je u sali.

12:48 - Poslanik Adam Šukalo napisao je na Twitteru da "nema nastavka nenarodne skupštine". Šukalo je postavio i fotografiju na kojoj u rukama drži skupštinske kartice predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića, te potpredsjednika Željke Stojičić i Nenada Stevandića.

12:44 - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović potvrdio je novinarima da je lidere opozicije jutros zvao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Iz opozicije su podvukli da po poslovniku nije dozvoljeno da se sjednice NSRS održavaju na drugoj lokaciji osim u skupštinskoj sali. Međutim, nisu jedinstveni u stavu šta će uraditi ukoliko skupštinska većina ipak na drugom mjestu zakaže sjednicu.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je rekao da „ukoliko oni izađu u park“ i opozicija će tu doći.

"Kud oni tu i mi", kazao je Govedarica, dok je predsjednik Napredne Srpske Goran Đorđić kazao da se neće micati iz sale.

Govedarica je izjavio i da "ovom zemljom moraju da vladaju zakoni“, te da je "red da se RS spasi od tiranije“.

Borenović je istakao da su oni odlučni sa sačuvaju NSRS  od "neodgovorne Vlade koja gazi parlament“.

"Ogorčeni smo što nije prihvaćeno da se skupština vrati u zakonske i ustavne okvire. Na sve smo spremni sa ciljem da sačuvamo NSRS i da RS bude normalna demokratska zemlja", istakao je Borenović.

12:39 - Još dok je trajala sjednica Kolegijuma NSRS, u zgradu parlamenta stigli su predstavnici radnika Željeznica RS koji štrajkuju glađu. Jedan od štrajkača Čedo Knežević zadržao se u razgovoru sa poslanikom Adamom Šukalom nakon čega je pozvao novinare pred parlament da im da izjavu. Međutim, Knežević nije želio da govori za RTRS-u pa je čak i rukom sklonio mikrofon ove televizije, nakon čega su ostali novinari odbili da snime izjavu. Više informacija o tome donose kolege sa televizije N1.

12:37 - Dio opozicionih poslanika su i dalje "na položaju" za glavnom skupštinskom govornicom, dok se šefovi klubova partija opozicije obraćaju novinarima.

12:25 - Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je novinarima da opozicija neće dozvoliti održavanje sjednice sve dok ne bude "pun dnevni red 21. sjednice". Rekao je i da opozicionari neće napustiti skupštinsku salu.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Nećemo više tolerisati bezakonje. Nećemo štedjeti sebe, istrajaćemo u ovim zahtjevima", rekao je Čavić.

12:15 - Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je izjavio da je zbog onemogućavanja rada dužan po poslovniku da izrekne mjeru udaljavanja onih poslanika koi fizički ometaju rad parlamenta. Prema poslanicima NEĆE biti upotrebljena sila, dodao je Čubrilović.

On je poručio je da je Republika Srpska važnija i od pozicije i opozicije, te da niko nema pravo da ruši dignitet Republike Srpske i njenu opstojnost.

"Niko nema pravo da sprečava rad parlamenta Republike Srpske, pogotovo ne fizički", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je najviše demokratsko pravo da se glasanjem i odlukama većine donose odgovarajuća rješenja sa kojima su uvijek jedni zadovoljni, a drugi nezadovoljni.


"Najviše demokratsko dostignuće je da se u svim parlamentima oluke donose glasovima skupštinske većine i ni u jednom parlamentu manjina ne odlučuje šta i kako treba da radi većina i to se već drugačije zove", naglasio je Čubrilović.

On je istakao da će sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biti nastavljena kada se steknu uslovi sa onim poslanicima koji žele da rade. Čubrilović je rekao da na sjednici skupštinskog Kolegijuma ultimativno opozicija postavila uslove pred skupštinsku većinu, a što bi značilo kršenje poslovnika.

"Opozicija je tražila da se na ovoj sjednici parlamenta Srpske razmatra izvještaj revizora koji je sa dnevnog reda skinuo Odbor za finansije, da Vlada Republike Srpske odgovori na 46 neodgovorenih pitanja od 635 pitanja tokom svih godina zasjedanja parlamenta Srpske, te da se uputi urgencija za objavljivanje akata koje je donijela Narodna skupština, a koji nisu objavljeni u 'Službenom glasniku'", kaže Čubrilović.

On je rekao da je skupštinska većina prihvatila zahtjev da Vlada Republike Srpske odgovori na sva pitanja u naredna dva dana, da se uputi urgencija da se objave akta u "Službenom glasniku" Republike Srpske i da revizorski izvještaj bude razmatran na narednoj sjednici parlamenta zajedno sa konsolidovanim izvještajem Vlade Republike Srpske, ali da opozicija nije prihvatila ove prijedloge.

12:00 - Zahtjevi opozicije su, javlja naš reporter, odbijeni, a blokada je nastavljena.

-----

Klubovi poslanika opozicionih partija u Narodnoj skupštini RS uoči početka današnje sjednice postavili su nekoliko zahtjeva sa ciljem da se djelovanje parlamenta „vrati u zakonske i ustavne okvire“.

Kao prvo, traže da se na dnevni red aktuelnog 21. redovnog zasjedanja vrati sporna  tačka, zbog koje je sinoć došlo i do fizičke blokade rada NSRS - Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja Vlade RS za korisnike budžeta, kao i Godišnji revizorski izvještaj za 2017.godinu.

Nadalje, zahtijevaju da nadležni ministri dostave odgovore na sva poslanička pitanja za koje je prošao rok utvrđen skupštinskim poslovnikom prije utvrđivanja dnevnog reda juče započete sjednice NSRS.

Posljednji zahtjev je da Kolegijum NSRS odmah uputi zahtjev-urgenciju i upozorenje u institucije obavezne da obezbijede stupanje na snagu odluka odnosno svih akata ranije usvojenih u NSRS.

"Da se urgentno i u razumno kratkom roku stvore uslove za objavu ovih odluka koje do sada nisu objavljene radi njihove pravosnažnosti i kao i da sa sadržajem upozna javnost dostavljanjem kopije svim medijima", navedeno je u opozicionim zahtjevima.

Još iz INFO

Komentari 10

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ohh

Treba njih sve istjerati na njive da rade kao nasi roditelji,djedovi a dati za rucak tanjir graha (bez mesa) i casu vode pa da svate kako je narodu a ne kao mala djeca kad ne dobiju igracku pa onda se svete jedni drugima a narod trpi i sve ispasta.

Soros

Nas veliki vodja produkt je tog Soroša, sve ovo sto radi od nase RS je u toj kuhinji spremljeno. Nazalost dok to mnogi svate bice kasno. Laku noć

pesimista

Ni biraju sredstva da postignu svoj cilj - ponovni povratak na vlast.Pa Čavić da je šta valjao ne bi ga skinuli....

Dalibor

Smjesno je to kako se za odredjene stavove ili zahtjeve, koji mozda i jesu i nisu legitimni, okrivljuje Sarajevo. Pa ako ti zahtjevi opozicije nemaju veze sa stvarnim stanjem,mislim na revizorski izvjestaj i objavljivanje rezlutata referenduma u sluzbenom glasniku, zasto ih pozicija ne ogoli argumentima i zacepi im usta za sva vremena. Nego ih tu optuzuju za izdaju a ne daju revizorski izvjestaj, nece da objave rezultate referenduma, pa ko je lud. Ne podrzavam nikakvo nasilje niti uopste ovako ponasanje opozicije, ali ako postoje argumenti kojima bi se opozicija pobjedila ili im se zacepila usta, pa zasto to pozicija ne uradi. Ili nemaju argumente, a imaju vecinu, pa rade sta im volja.

hehehe

Opozicija sjedi u velikoj sali i zamislja kako bi bilo lijepo da smo vlast. Avlast neometano radi. hahaha

MONDO REPORTAŽE