Usvojena Deklaracija BiH protiv Peljeskog mosta

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Usvojena Deklaracija: BiH protiv Pelješkog mosta

Autori mondo.ba SRNA
Autori mondo.ba SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Deklaraciju kojom se od Hrvatske traži da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Deklaraciju su potpisala 24 poslanika SDA, SDP, Nezavisnog bloka, SBB, Demokratske fronte i BPS.

Nakon što je glasanje više puta ponavljano, za Deklaraciju su glasali i poslanici SDS-a, a usvojene su i dopune Deklaracije, koje je u ime Kluba SDS-a predložila predsjedavajuća Kluba Aleksandra Pandurević.

Dopunama se Hrvatska poziva za rješavanje problema granice sa BiH, uz podsjećanje na otežan život stanovnika obje Kostajnice zbog neriješenog problema granice te činjenicu da rijeka Una na 11 mjesta presijeca granicu BiH i Hrvatske.

U dopuni Deklaracije Hrvatska, odnosno EU, pozivaju se da obezbijede uslove za infrastrukturno povezivanje BiH sa Hrvatskom i EU ubrzanjem izgradnje mosta na Savi, revitalizacijom Unske pruge te izgradnjom saobraćajnice kroz Popovo polje u okviru Jadransko-jonskog puta.

U Deklaraciji se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore sa BiH radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru.

Poslanici pozivaju Predsjedništvo BiH i Savjet ministara da se, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja sa Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj.

U Deklaraciji se pozivaju sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na koordinaciju aktivnosti kada je riječ o zaštiti suverenih prava BiH.

Predstavnički dom usvojio je zaključak poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahemtovića kojim se predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić zadužuje da do naredne sjednice Predstavničkog doma prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi se u idućem periodu mogao donijeti stav o statusu Savjeta ministara.

Produžen je rok za 30 dana za upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru kojim se predviđaju poboljšanja upravljanja datim ovlaštenjima, javnim finansijama, te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, materijalnih i finansijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave BiH.

U drugom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, a predlagač poslanik Maja Gasal Vražalica kao razloge za njegovo usvajanje navodi preporuke institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH koja se odnosi na način i uslove korišćenja godišnjih odmora državnih službenika i namještenika u ministarstvima i drugim organima uprave BiH, službama, tijelima i institucijama Savjeta ministara BiH.

Nije usvojen prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

Predstavnički dom usvojio je Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2016. godinu.

Glasanjem o svim tačkama dnevnog reda, danas je okončana sjednica, koja je prekinuta 7. septembra.

Naredna sjednica planirana je 20. septembra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader