• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čoviću, Srbine!

Autori mondo.ba Autori Agencije

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda podržava donošenje deklaracije o očuvanju interesa srpskog naroda.

 Čoviću, Srbine! Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

On je danas u Beogradu izjavio da je deklaracija o očuvanju interesa srpskog naroda dobrodošla i da se tako dugoročno mogu riješiti pitanja srpskog i uopšte sva tri naroda u BiH.

Čović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocijenio da je deklaracija dobra jer se njome "vrlo praktično definišu odnosi jednog naroda u dva prostora koji dijeli granica".

"Govorim o odnosima u okviru srpskog naroda. Da se ne bi spekulisalo najbolje je da se napravi. Ne vidim zašto ne bismo sličan dokumenat pripremili i kada je riječ o hrvatskom narodu", rekao je Čović.

On je naglasio da u vezi sa deklaracijom treba jasno reći da ona ne treba nikad ići na štetu trećeg i govoriti o njoj u smislu podjele, već jačanja međusobnih odnosa.

Podsjetimo, prije nekoliko godina brojni mediji u BiH su objavili da se Dragan Čović prije rata izjašnjavao kao Jugosloven i da se potpisivao ćirilicom. Njegovi politički protivnici su taj fakt koristili da ga oblate.


SA VUČIĆEM O PRESUDI ORIĆU I PRIZNANJU KOSOVA


Govoreći o radu pravosuđa BiH, Čović je ocijenio da u BiH još nije zaživjela pravna država i dodao da ga je vijest o odluci Suda BiH da oslobodi ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića zatekla u Banjaluci gdje je boravio u posjeti predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanović.

"Moj zadatak zajedno sa kolegama i institucijama koje rade u tom trećem stubu države je da se ne dešavaju propusti koje sa pravom možemo kritikovati na ovom nivou. Moramo pravosuđe okrenuti od politike, i unutrašnje, i spoljne", kategoričan je Čović.

On je ukazao na to da nijedan narod u BiH ne može dominirati nad drugim, te da se sva pitanja poput pitanja izbornog zakonodavstva i eventualne promjene Ustava, koji je Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju razmatrati zajedno i sa Srbijom i Hrvatskom.

"Ne postoji pitanje u BiH koje nećemo razmotriti sa Srbijom i Hrvatskom. Prevosuđe nije jedino što opterećuje odnose u BiH", rekao je Čović.


Odgovarajući na pitanje da li će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, kao što to tvrdi ministar inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, Čović je istakao da Sarajevo svoj stav o pitanju priznanja i o ostalim važnim pitanjima vezuje za stav Beograda.

"Ono što uradi Srbija to će uraditi i BiH, ne samo u vezi priznanja, već i ostalo", poručio je Čović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Čoviću za izneseni stav o Kosmetu.

Govoreći o deklaraciji, Vučić je izrazio žaljenje što u dijelu javnosti Srbije i BiH postoji unaprijed negativan stav o nečem što, kako je rekao, još niko nije vidio.

"Protiv čega ste kada to niste videli, kada nemate pojma šta će u tome da piše? Jeste li protiv nečega samo zato što neko misli da bi Srbi, Hrvati i Bošnjaci ili neko drugi mogli da imaju svoj mozak i da misle kako da sačuvaju svoju kulturu i jezik? Ja u tome ne vidim nikakav problem", rekao je Vučić.

On je naveo da su u Srbiji tek formirani timovi koji će raditi na deklaraciji i da slovo deklaracije nije napisano.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Emy

Politika i interesi su postali sinonimi! Ma ovo ljudi sto s3 danas desava na politickoj sceni ni Veliki Njegos nebi bio u stanju opjevati i napisati u nekom novom Gorskom vjencu!

Kralj

Ovaj je veci srbin od seselja.

MONDO REPORTAŽE