• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicinari traže hitnu smjenu Bogdanića

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Strukovni sindikat doktora medicine RS predao je danas Vladi RS zahtjev za smjenu ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića. Razlozi brojni.

 Medicinari traže hitnu smjenu Bogdanića Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Kako navode iz ovog sindikata smjenu Bogdanića traže zbog „postojanja njegove lične odgovornosti za loše stanje u oblasti zdravstva, a naročito zbog odgovornosti za izuzetno loše poslovanje javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj u periodu u kojem imenovani vrši funkciju ministra u Vladi Republike Srpske“.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, kao reprezentativni sindikat u bolničkoj djelatnosti i djelatnosti medicinske i stomatološke prakse smatra da ministar dr Dragan Bogdanić u proteklom periodu nije postupao savjesno i u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o republičkoj upravi i Zakonom o sistemu javnih službi i to u pogledu donošenja odluka i mjera, koje je kao nadležni ministar pogrešno donio iii propustio da pravovremeno donese iii preduzme, a što je dovelo do ozbiljnog ugrožavanja postojećeg sistema zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, koji je utvrđen Ustavom i zakonima, a sto je dovelo i do ograničavanja osnovnih prava i interesa građana u oblasti zdravstvene zaštite, kao i socijalnih i ekonomskih prava i dostojanstva rada zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj“, stoji u zahtjevu za smjenu ministra zdravlja.

Sindikat je između ostalog upozorio Vladu RS da su javnosti poznate činjenice da je sadašnje stanje u zdravstvu dugoročno neodrživo, jer je najozbiljnije ugrožen sistem redovnog finansiranja i funkcionisanja javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i za takvo stanje krive nadležnog ministra zdravlja Bogdanića.

Sindikat medicinara ističe da je opšt poznato da Univerzitetski klinički centar RS i sve bolničke javne zdravstvene ustanove imaju visegodišnja neizmirena dugovanjima prema radnicima i dobavljačima, koja se mjere desitinama miliona konvertibilnih maraka, a koja nije moguce izmiriti iz redovnih prihoda ovih ustanova.

 „Činjenica je da dr Dragan Bogdanić kao nadležni ministar u zadnje četiri godine nije preduzeo ni jednu uspješnu mjeru ili aktivnost na smanjivanju navedenih dugovanja, iako zaduženost ovih javnih ustanova stalno i nekontrolisano raste i većina bolnica u Republici Srpskoj se realno nalazi u faktičkom stečaju, pa se teške i štetne posljedice po ovaj sistem ne mogu u potpunosti ni sagledati“, kažu u Sindikatu.

Između ostalog, kao razloge za smjenu Bogdanića ističu da ministar u proteklom periodu nije postupao savjesno i u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o republičkoj upravi i Zakonom o sistemu javnih službi, da od imenovanja nije preduzeo ozbiljne, konkretne mjere koje su mogle uticati na poboljšanje stanja u oblasti zdravstva, te da je stanje alarmantno.

„Svi navedeni indikatori jasno ukazuju da se za četiri godine mandata ministra dr Dragana Boganića drastično pogoršalo stanje u oblasti zdravstva i to na način da su ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova višestruko uvećana i da se formalno ugovoreni reprogrami ranijih dugovanja objektivno ne mogu sprovesti ni u manjem obimu, a uzimajući u obzir i da nije sproveden planiran prelazak javnih zdravstvenih ustanova na trezorsko poslovanje, osnovano tvrdimo da to sve predstavlja ozbiljan razlog za pokretanje postupka smjene ovako neodgovornog ministra“, naglasili su medicinari.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Др Неле

Није ваше да кројите кадровску политику у здравству, и да тражите смјену због стања у здравству, за то постоје избори и политика. Ваше је да заступате раднике и њихове интересе, да инсистирате на вишим платама јер су плате очајне, смањене су 2008. за скоро 50% и од тада нису повећавање. Што се мене тиче министар може да буде и Богданићева тетка, а ви се брините за радника, не за политику, пошто видим да имате аспирације ка томе!

Xy

@Др Неле naravno da je briga sindikata sposobnost ministra i stanje u zdravstvu, jer ako je ministar nesposoban, a stanje u zdravstvu lose, ni radnicima nije dobro. Kako ce se sindikat boriti za plate, kad para nema zahvaljujuci losoj kadrovskoj politici. Ne biraju se ministi po sposobnosti nego po podobnosti. Usput, Vas komentar je prilicno gl**...

MONDO REPORTAŽE