• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica o referendumu 6. novembra

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se odlučivati o stavljanju van snage Odluke o raspisivanje republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, biće održana u ponedjeljak 6. novembra.

 Sjednica o referendumu 6. novembra Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je pojasnio da na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma nije bilo jedinstvenog stava o ovom pitanju, a protiv ovakvog dnevnog reda su bili klubovi opozicije.

Podržali su ga su poslanički klubovi vladajuće većine uključujući i Klub Domovina, te Klub SDS-K.

Čubrilović je danas izbjegavao da konkretno prokomentariše raniju izjavu njegovog stranačkog šefa Marka Pavića koji je kazao da bi „radije da se referendum provede nego da se povlači“.

"Mislim da ga niste dobro slušali", rekao je Čubrilović i precizirao da će poslanici DNS-a podržati predloženi dnevni red predstojeće sjednice.

On se uoči Kolegijuma NSRS sastao sa američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak, te napomenuo kako se ona interesovala za pitanje referendumma i da ju je upoznao sa predstojećom posebnom sjednicom.

Poslanici opozicije su objasnili kako traže od predsjednika RS Milorada Dodika da zauzme stav o ovoj sjednici, kao i da on i poslanici koji su 2015. godine, takođe na posebnoj sjednici NSRS, podržali održavanje referenduma o bh. pravosuđu, „upute izvinjenje“. To će, objasnili su, odrediti njihovo dalje ponašanje na samoj posebnoj sjednici.

"Sve što su rekli 2015. godine je bilo da obmanjuju javnost i bilo je jasno da referenduma neće biti i da manipulišu isključivo za lične i stranačke interese", rekao je Krsto Jandrić (NDP).

Na pitanje šta je sa pištaljkama, Jandrić je dodao „pištaljke su u džepu stalno“.

Poslanik SDS-Nedjeljko Glamočak je pojasnio da su oni bili protiv predloženog dnevnog reda, jer smatraju da je ova sjednica bespotrebna.

"Ovo je još jedan način ponižavanja RS. Učestvovaćemo u radu ove NSRS, a svoje stavove ćemo odrediti u toku samog zasjedanja", kazao je Glamočak.

Perica Bundalo iz PDP-a istakao je da je ovo u posljednjih nekoliko godina treći put da se „vlast u RS poigrava sa institutom referenduma“.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE