• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više djece ako se povećaju cijene goriva?

Autor mondo.ba

Ako je vjerovati bh. vlastima povećanjem akciza moguće je ostvariti nova radna mjesta, dodatne prihode, doći do stranih investicija, pa čak povećati broj rođene djece.

 Savjet ministara BiH još jednom će pokušati ispuniti zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i osigurati većinu za usvajanje izmjena zakona kojim je predviđeno povećanje cijena goriva.

U Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, koji je predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Vjekoslav Bevanda dostavio Savjetu ministara BiH, piše da su razlozi za donošenje predloženog zakona prije svega u osiguravanju dodatnih sredstava za izgradnju autoputeva u BiH.

Dalje se navodi da je jedna od esencijalnih komponenti koje predstavljaju preduslov razvoja privrede određene zemlje infrastruktura, dostupnost tržišta i brzina kretanja robe i ljudi. Ističe se da BiH ima relativno nizak nivo privrednog razvoja pa je jedan od ključnih ciljeva razvoj autoputeva kako bi zemlja uspješno stvarala privredni oporavak i razvoj.

"Nesumnjivo je da izgradnja autoputeva i puteva direktno utiče na privredni razvoj gradova koji se nalaze uz njih te da ovakva izgradnja djeluje kao mamac za privlačenje novih investicija, čime se osigurava novi priliv sredstava u kase svih novih vlasti, a što opet direktno utiče na nivo standarda građana", piše u obrazloženju, prenosi portal Klix.

Utvrđen "modifikovani" Prijedlog zakona o akcizama

Državna vlast tvrdi da uvećanje prihoda po ovom osnovu i njihovo usmjeravanje na razvoj u vidu izgradnje autoputeva, približava BiH zemljama okruženja po nivou razvijenosti, čime se doprinosi stvaranju uslova za uključivanje u regionalno razvijenije tranzitne države, što prvenstveno otvara mogućnost iskorištavanja drugih resursa kojim BiH raspolaže i razvijanja do sada nerazvijenih privrednih grana kao što je razvoj turizma.

"Stoga ne bi bilo utemeljeno da se uvećanje akciza i putarina posmatra kao udar na stanovništvo, jer cilj zbog kojeg se uvodi u potpunosti opravdava razloge uvođenja, a navedene prednosti koje izgradnja ove vrste infrastrukture nosi sa sobom ukazuju na to da je realno očekivati poboljšanje standarda stanovništva kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih prihoda, izgradnju dodatne infrastrukture u vidu izgradnje vrtića, škola, bolnice, domova za stare i iznemogle osobe i drugo, i u krajnjem očekivani rast standarda stanovništva će možda potaknuti i natalitet, što je izuzetno važno za BiH s demografske tačke gledišta", piše u obrazloženju.

Savjet ministara na posljednjoj sjednici utvrdio je modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje putarine za 0,15 KM i da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju auto-puteva i puteva, kao i njihovu rekonstrukciju. Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djunta bl

Nema šta, sa ovim akcizama se rješavaju svi gorući problemi u državi. Dakle, ne čekati nego odma usvojiti povećanje istih. XD

Mladen

A sta se desilo sa novcem od akciza za gorivo u iznosu od 8 milijardi koji je bio namjenjen za autoputeve a prikupljen od 2006 god

RancidCo

Neka povecaju akcize, ako treba da se grade autoputevi, pa taman niko ne vozio po njima zbog cijene goriva.

MONDO REPORTAŽE