• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plenković i Hag potvrdili: Praljak je umro

Autor mondo.ba

Preminuo Slobodan Praljak, jedan od osuđenih za udruženi hrvatski zločinački poduhvat u slučaju "Prlić" u Haškom tribunalu.

Slobodan Praljak, koji je danas drugostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na 20 godina zatvora, preminuo je u bolnici u koju je odvezen nakon što je u sudnici ispio otrov.

Tu informaciju je potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković

"Praljak je oduzeo sebi život", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu, izražavajući saučešće porodici.

Nenad Golčevski, portpparol Haškog tribunala, obratio se danas medijima nakon dešavanja u sudnici i smrti Slobodana Praljka.

"Gospodin Praljak je prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu se pružila dalja medicinska pomoć i tamo je preminuo. U skladu sa standardnim procedurama, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu. Međunarodni sud je je izrazio saučešće članovima porodice", kazao je Golčevski.

Vijest o srti Slobodana Praljaka potvrdio je i Hini izvor blizak Praljku, a prenose je gotovo svi hrvatski mediji uključujući Jutarnji list i HRT.

Žalbeno vijeće Haškog suda izricalo je presude "šestorki", Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu kaznu za Praljka, on je rekao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Predsjedavajući sudija Karmel Agijus prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio izricanje presude Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sudiji obratila jedna od Praljkovih advokatica Nataša Ivanović rekavši da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Agijus je potom pozvao da se spuste zavjese u sudnici i prekinuo je ročište.

Neslužbene informacije govore da je Praljku prvo ukazana pomoć u samoj sudnici, da je izvršena reanimacija, nakon čega je prebačen u jednu hašku bolnicu u kojoj i umro.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE