• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Presuda ne doprinosi pomirenju

Autor SRNA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović rekao je da je presuda šestorici čelnika takozvane Herceg-Bosne u Hagu neprihvatljiva, pravno neutemeljena i zločinačka prema svakom časnom predstavniku HVO-a i hrvatskog naroda.

"Ona na ovakav način ne doprinosi pomirenju u BiH, a u velikoj mjeri je pokušaj derogiranja istorije BiH. Dajemo podršku svim zatvorenicima u Hagu i njihovim porodicama i poručujemo da nisu sami", istakao je Čović na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice HNS-a u Mostaru.

Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, ocijenio je neprihvatljivom kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata.

"To je apsurd i nama apsolutno neprihvatljiva i zato više boli. Mi smo juče očekivali da ćemo te ljude danas dočekati na slobodi. Ipak, bili smo spremni i na drugo, jer ovo nije sud pravde, već politički sud koji ima svoje druge zadatke", naglasio je Čović.

Čović je čin samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka ocijenio najčasnijim. "Čovjek koji daje konačnu žrtvu za ono što je hrvatski narod proživio u godinama rata u BiH", reko je Čović.

Prema njegovim riječima, Praljak je pokazao koliku je žrtvu spreman podnijeti pred cijelom svijetom da bi rekao da Slobodan Praljak nije ratni zločinac.

"Ovo je poruka koja je upućena cijelom svijetu, te svakom od suija. Gora poruka i poniženje se nije mogla desiti jednoj takvoj instituciji", ocijenio je Čović.

On je rekao da nije siguran da li se moglo više učiniti u komunikaciji sa Haškim tribunalom, s obzirom na sve što se čulo u presudi.

"Ako u presudi čujete da rušenje Starog mosta nije zločinački čin, jer je bio legalan vojni objekat, a s druge strane čujete stvari koje je teško razumjeti, onda teško da je neko od nas na bilo koji način mogao išta više uraditi u komunikaciji s Haškim tribunalom. Toliko nedorečenosti jasno govori u kom pravcu je išla priprema predmeta", naveo je Čović.

Hrvatskom narodu u BiH Čović je poručio da je HNS kao prioritet danas proglasio jedinstvo HNS-a i da će to obilježiti i nadolazeće vrijeme da bi se izborili za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Čović je pozvao sve u BiH da ostanu smireni i dostojanstveni. "Nema razloga za paniku i pozivam da se ne nasjeda na provokacije. Pozivam na dostojanstvo i smirenost, posebno u dijelovima gdje je bio sukob Hrvata i Bošnjaka. Danas više nego ikad nam treba opredijeljenost da gradimo suživot uprkos što ovu presudu doživljavam kao `ulje na vatru`", dodao je Čović.

On je naglasio da opstanak BiH zavisi od položaja hrvatskog naroda. "Zato je naša poruka da ćemo graditi evropsku BiH i osigurati ravnopravnost sva tri naroda u BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, narednih dana biće puno sastanaka kako bi se smirile tenzije u BiH.

Čović smatra da Hrvatska neće imati nikakvu odgovornost, te da će odnosi BiH i Hrvatske i dalje biti kvalitetni.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

XAJBA3

Nisi tako govorio kad osudiše našeg GENERALA MLADIĆA.

MONDO REPORTAŽE