• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Granični policajci mogu imati bradu

Autori mondo.ba Autori SRNA

Današnjom odlukom Ustavnog suda BiH policijski službenici Granične policije, kada su uniformi, moći će nositi bradu. Ustavni sud ocijenio je kako dosadašnji Pravilnik o nošenju uniforme nije u skladu sa Ustavom BiH.

 Granični policajci mogu imati bradu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ustavni sud BiH utvrdio je na današnjoj plenarnoj sjednici u Sarajevu da izmijenjeni Pravilnik o nošenju uniforme kojim je propisano da policijski službenici Granične policije BiH, kada su u uniformi, moraju imati obrijanu bradu, nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je ukinuo član Pravilnika o izmjenama Pravilnika o nošenju uniforme, u dijelu koji glasi "Policijski službenici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana" jer je zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade policijskim službenicima Granične policije BiH dok su u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere, a koji su im zagarantovani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Ukinuti član Pravilnika prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku BiH", saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o nošenju uniformi, koji je na snagu stupio 30. januara, podnio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

Iz Granične policije BiH ranije su naveli da slično pravilo imaju i ostale policijske agencije u BiH i da je Pravilnik donesen jer su se građani žalili na neuredan izgled državnih službenika.

Ustavni sud je utvrdio da član 109 stav šest Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Migo

Zašto da ne, karabinjeri mogu imati brade važna je kultura i higijena držanje, stav , progesionalnost, kvalitet ,a šti obrijani će biti bolji policajci korumpirani

kzb

Ja predlažem da stave i krst (križ) oko vrata.

elninho

tako je ustavni sude bih,ja predlazem da se u pravilnik doda obaveza trofrtaljnih hlaca a zene da budu zamotane onom crnom,kako se zove I da im se samo oci vide. e to bi bilo lice I nalicje bih I njenog ustavnog suda

MONDO REPORTAŽE