• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Han ''mjeri'' evropski put BiH, stigao i Dodik

Autor mondo.ba

Komesar za proširenje EU Johane Han, navratio je u Sarajevo da provjeri dokle je stigla BiH sa evropskim integracijama.

Na sastanak sa Hanom u Delegaciju Evropske unije u BiH stigli su svi lideri parlamentarnih stranaka koje su potpisnice famozne Reformske agende, među njima: Milorad Dodik, Dragan Čović, Dragan Čavić, Branislav Borenović, Ilija Cvitanović, Nermin Nikšić, Željko Komšić, Sefer Halilović, Petar Đokić i Bakir Izetbegović.

Han je u zvaničnu posjeti Sarajevu, gdje će sa zvaničnicima BiH razgovarati o reformama i procesu evropskih integracija.

Posebna pažnja biće posvećena odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, jer su odgovori jedan od ključnih uslova za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, prenosi N1.

Predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić je poručio gostu iz EU da će BiH do kraja godine prevesti i dostaviti odgovore na pitanja iz Upitnika.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem Han je rekao da mu je bilo zadovoljstvo čuti da je niz mjera koje je preostalo da BiH ispuni pripremljen ili pred okončanjem.

"Nepostojanje strateških dokumenata znači ne samo izostanak sredstava iz evropskih fondova već se građanima onemogućavaju nova radna mjesta", upozorio je Han i dodao da isto znači za set zakona o akcizama čijim bi se usvajanjem omogućilo finansiranje izgradnje mreže puteva.

Zvizdić je rekao da je Hana informisao da je 85 odsto odgovora na Upitnik Evropske komisije već prevedeno, više od 96 odsto odgovora dogovoreno, a da će jedan ili dva odsto odgovora biti dogovoreno na drugim nivoima mehanizma koordinacije.

Prema Zvizdićevim riječima, odgovori na Upitnik, ako ne bude bezrazložnih političkih blokada, biće gotovi do kraja godine, deset dana prije ili kasnije.

On je dodao da je evorpskog komesara za susjedstvo i proširenje informisao i o tome da je u proceduri donošenje seta zakona o akcizama te Agenciji za osiguranje depozita, čime bi se omogućila realizacija mjera za aranžman sa MMF-om i dobijanje brojnih kredita za izgradnju putne infrastrukture.

Zvizdić je dodao da bi usvajanjem ovih strategija BiH dobila 50 miliona evra.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE