Burno u Sarajevu Komisija za budzet odbila akcize

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Burno u Sarajevu: Komisija za budžet odbila akcize

Autor Agencije
Autor Agencije

Poslanici Parlamenta BiH na sjednici u Sarajevu raspravljaju o modifikovanom setu zakona o akcizama. Pauza za pauzom.

Parlament BiH, institucije, savjet ministara, sarajevo Izvor: MONDO/Samir Cacan

 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da objedini raspravu o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku modifikovanog seta zakona o akcizama, nakon čega je Klub poslanika SDP-a BiH zatražio novu polučasovnu pauzu.

U jednoj od niza pauza večerašnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine BiH pet članova Komisije za finansije i budžet ovog doma održali su sjednicu na kojoj su razmatrali po skraćenom postupku set zakona o akcizama za koji su dali negativno mišljenje.

"Komisija za finansije i budžet sa pet glasova upravo je oborila Zakon o akcizama čiji je predlagač Savjet ministara. Sad je jasna muljaža sa hitnom procedurom", objavila je na svom "Tviter" profilu član Komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Osim Pandurevićeve, sjednici Komisije prisustvovali su i Damir Bećirović (DF), Nenad Lalić (SDS), Jasmin Emrić (A-SDA) i Salko Sokolović (Nezavisni blok).

Oni su prethodno tražili sazivanje sjednice Komisije, ali je njen predsjedavajući Predrag Kožul iz HDZ-a BiH odbio taj zahtjev, pa je sjednicu sazvao i njom predsjedavao Kožulov zamjenik Sokolović.

Svih pet članova Komisije u raspravi o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma, na kojem se nalazi zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri seta zakona o akcizama, iznijeli su protivljenje ovom zahtjevu.

Oni su tražili da se razjasni ko je predlagač zakona s obzirom da je Savjet ministara utvrdio i u parlamentarnu proceduru uputio modifikovani set zakona po skraćenom postupku.

Prvi je ove zakone razmatrao i usvojio Dom naroda, koji je donio zaključak da Predstavničkom domu uputi zahtjev da se ovaj zakonski set razmatra po hitnoj proceduri.

Ranije u toku sjednice šef Kluba poslanika SDP BiH Saša Magazinović podsjetio je da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, objavljujući da je utvrđen modifikovan set zakona o akcizama, najavio da će on u parlamentarnu proceduru biti uvršten po skraćenoj proceduri, ali da su u Predstavnički dom ovi zakoni iz Doma naroda došli po hitnoj proceduri.

"Tražimo odgovor kako je prijedlog Savjeta ministara postao prijedlog Doma naroda, pri čemu je promijenjena procedura. Je li to isti zakon koji je došao u parlament iz Savjeta ministara", rekao je Magazinović, navodeći da je specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark učinio velike napore da se obezbijedi većina za usvajanje ovih zakona.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je neophodno razjasniti ko je predlagač seta zakona o akcizama - Dom naroda ili Savjet ministara, kako bi se znalo o kom se dokumentu raspravlja.

"Imamo dokument koji je stigao iz Doma naroda i u kojem stoji da je predlagač Savjet ministara, a predlagač određuje proceduru", istakla je Pandurevićeva.

Tražeći da se prijedlog Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri seta zakona o akcizama skine sa dnevnog reda, jer je riječ o neobaveznim tačkama koje nisu prošle proceduru predviđenu poslovnikom, Pandurevićeva je navela da je pravi predlagač ovog zakona Vigemark, kao zastupnik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Ona je rekla da će zatražiti da se u dnevni red uvrsti razmatranje po hitnom postupku prijedloga zakona o namjesništvu u BiH. "Da lijepo, kada nam već neko drugi piše zakone, raspustimo Savjet ministara i ovaj parlament i da Vigemark bude namjesnik u BiH", kaže Pandurevićeva.

Damir Bećirović iz DF-a rekao je da, ukoliko je Dom naroda predlagač zakona, nedostaje mišljenje Zakonodavno-pravnog sektora parlamenta o predloženim zakonima i da su prekršene procedure.

"Slažem se da se radi o kršenju, blamaži", rekao je Senad Šepić iz Nezavisnog bloka i postavio pitanje Kolegijumu Predstavničkog doma zašto dozvoljavaju rušenje institucija BiH.

On je zatražio od predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto da informiše poslanike o zaključku sa današnjeg sastanka SNSD-a i HDZ-a BiH da je BiH u krizi i da ove dvije stranke imaju zajedničko opredjeljenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić smatra da se "na silu pokušavaju promijeniti procedure" i da se Dom naroda koristi da se promijeni zakonodavna procedura u drugom domu.

"Dom naroda uzima prijedlog Savjeta ministara i traži hitnu proceduru", rekao je Bosić i čestitao zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Safetu Softiću na izjavi da je set zakona o akcizama upućen Predstavničkom domu po hitnom postupku kako bi se izbjegla komisijska faza.

Ocijenivši da je to opasno, Bosić je istakao da demokratija nije samo "broj ruku" već i poštovanje procedura koje obezbjeđuju da oni koji su u manjini mogu da kažu svoje mišljenje i daju svoj glas.

"Nije slučajno da postoji komisijska faza na kojoj se može sve detaljno pretresti", rekao je Bosić, navodeći da je funkcija Doma naroda da štiti prava naroda, a ne da bude iznad Predstavničkog doma.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da nije dobar način kako se raspravlja o prijedlogu dnevnog reda.

"Savjet ministara mogao je da traži hitnu proceduru da nije predsjedavajući Denis Zvizdić štitio ministre iz SDS-a", istakao je Špirić, konstatujući da svi vode predizbornu kampanju čiju će cijenu platiti svakako građani.

Špirić je postavio pitanje kako je moguće da su oni koji su potpisali Reformsku agendu sada opozicija toj agendi.

"Dosta je igre i sa nama i građanima", poručio je Špirić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da poslanici koji su protiv seta zakona o akcizama maltretiraju ostatak parlamenta, ali i građane.

"Molim vas, prestanite da maltretirate i građane i nas", rekao je Košarac, podsjećajući da je ista struktura u kolegijumima Predstavničkog i Doma naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da su oba doma ravnopravna i da je set zakona uvršten po zakonu u dnevni red.

"Kazati suprotno je zamajavanje javnosti", istakao je Prodanović i dodao da Predstavnički dom ima mogućnost da se razjasni da li je za hitnu proceduru ili ne.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović tvrdi da nisu prekršene procedure i da nema potrebe za ovakvom raspravom.

Razjašnjavanje pitanja ko je predlagač seta zakona zatražili su i poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader