• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Vlada RS poriče genocid!

OHR smatra da zaključci Vlade RS predstavljaju "još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici".

 OHR: Vlada RS poriče genocid! Izvor: MONDO

"Iako je uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali da ospore genocid, ništa ne može promijeniti činjenice o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine. Zaključci sadašnje Vlade RS, pod vođstvom SNSD-a, diskredituju RS kako u zemlji tako i izvan nje", navodi OHR u saopštenju.

 Vlada RS juče je održala tematsku sjednicu nakon koje je istaknuto da Vlada nema namjeru da ospori činjenicu da se u Srebrenici dogodio zločin, koji je masovno pogubljenje prouzrokovano operacijama u tom vremenu, ali izražava potrebu da se utvrdi tačno činjenično stanje i istina o Srebrenici.

Iz OHR-a navode da zaključci pokazuju "samovoljno i bešćutno omalovažavanje uticaja koji su događaji u Srebrenici imali na živote preživjelih članova porodica", te obaveze RS prema Evropskoj i Konvenciji o genocidu, kao i odgovornosti prema Aneksu sedam Dejtona i procesu traženja lica koja se još vode kao nestala.

 "Izražavajući sumnje u rezultate izvještaja Komisije RS za događaje u Srebrenici, Vlada ponovo dovodi RS u poziciju da ne postupa u skladu sa zahtjevom iz obavezujuće odluke Doma za ljudska prava. Odbacivanjem odluka i činjenica koje su utvrdili Međunarodni sud pravde i Haški tribunal da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid, RS ponovo odbacuje vladavinu prava", smatraju u OHR-u.
 OHR tvrdi da su lažni navodi o "pokušajima da se broj žrtava poveća pokopavanjem članova porodica" u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

"Pozivanjem na navodni spisak sa 35 000 lica, koje su bile žrtve etničkog čišćenja paralelno sa ubijanjima, Vlada RS na neki način pobija činjenicu da su posmrtni ostaci 6 414 žrtava već nesumnjivo identifikovani dok još posmrtnih ostataka nađenih u masovnim grobnicama čeka na identifikaciju. Ovo je, kako neumjesno, tako i uvredljivo", dodaje se u saopštenju.

U OHR-u ističu da odbijanjem da imenuje predstavnika u Fondaciju "Memorijalni centar Srebrenica-Potočari", RS namjerno odbacuje svaku priliku da učestvuje u donošenju odluka u Fondaciji i pronalaženju rješenja koja idu ka pomirenju u BiH.
"Ne može postojati političko, pravno ili moralno opravdanje za zaključke Vlade RS o Srebrenici od 19. aprila kojima se osporava genocid. Vlada RS treba ponovo razmotriti zaključke i priključiti se činjenicama i zakonskim zahtjevima i djelovati u skladu sa tim, a ne nanositi emocionalni bol preživjelima, iskrivljavati istoriju i uništavati javni imidž zemlje", navodi OHR u saopštenju.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RS usvojena je Informacija Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina o Izvještaju Komisije za Srebrenicu sa osvrtom na informacije nekih nevladinih organizacija.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je poslije sjednice da Vlada RS putem ove informacije ima namjeru da utvrdi obaveze i ojača kapacitet Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina koji bi se permanento bavio ovim pitanjem i došao do konačnih činjenica koje se odnose na Srebrenicu.

"Činjenica je da spisak koji je utvrdila Komisija za Srebrenicu nije bio vezan za činjenično stanje niti je mogao da bude tačan , što govori o potrebi da vlasti i različite institucije u RS s vremena na vrijeme to pitanje stave na dnevni red kako bi se utvrdilo činjenično stanje događaja u Srebrenici", istakao je premijer Dodik.  On je rekao da je Vlada u vezi sa tim izvještajem usvojila određene zaključke, koji se odnose na to da Vlada RS ne negira činjenicu da se u Srebrenici desio zločin, ali da izražava potrebu da se utvrdi tačno činjenično stanje i istina.

Prema njegovim riječima, Vlada RS konstatuje da istina nije mogla da se utvrdi kroz poznati izvještaj Komisije za Srebrenicu, jer je u to vrijeme bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun vršio ogroman pritisak i prijetnje članovima komisije tako da je izostala objektivnost.

"Komisija za Srebrenicu nije imala karakter sudske komisije niti je mogla da donosi konačne presude, ali odluka Doma za ljudska prava BiH koja je stavljena kao obaveza RS na neki način se mora u kontinuitetu provoditi", naglasio je Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE