• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Ne zna se kako je Praljak došao do otrova

Autor SRNA

Hagu je zatvorena istraga povodom smrti generala Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Slobodana Praljka, koju je inicirao Haški tribunal, a sudeći prema zaključcima istrage i dalje nije rasvijetljeno kako je Praljak došao do otrova.

Istragu je vodio sudija Hasan B. DŽelou, glavni sudija Gambije i bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i mehanizma za međunarodne krivične sudove.

NJegovi stručni zaključci proslijeđeni su Registraru koji ih je dalje proslijedio relevantnim institucijama u okviru UN, saopšteno je na sajtu Haškog tribunala.

Kako DŽelou navodi, njegov pregled nije pokazao nikakve rupe niti mane u zakonskim okvirima Suda u Hagu, a po pitanju tretiranja pritvorenih lica u jedinici za pritvor UN i prostorijama Suda. Stoga, on ne predlaže nikakve izmjene pravila i propisa Haškog tribunala.

On je preporučio nekoliko mjera vezanih za pretraživanje pretvorenih lica, uključujući i njihove sobe, kao i kurseve za obuku osoba za sigurnost.

Preporučio je i nastavak pružanja medicinske i psihološke pomoći zatvorenicima koji su uključeni u događaje od 29. novembra.

DŽelou je istakao da je nemoguće legalno kupiti kalijum cijanid unutar zatvora, kojeg je Praljak popio u sudnici.

"Kalijev cijanid se može prenijeti u obliku praha ili otopiti u vodi. Količina kalijum cijanida potrebna za izradu smrtonosne doze iznosi od 200 do 300 miligrama, što je jednako veličini za jednu tabletu", pojasnio je DŽelou, te dodao kako nije moguće navesti kako je Praljak došao do otrova.

Prema zaključcima ovog sudije, kontinuirana krivična istraga pod holandskim vlastima mogla bi rasvijetliti kako se otrov našao u Praljkovim rukama.

On je rekao da je važno napomenuti da osoblje pritvorske jedinice ili osoblje Međunarodnog suda nije imalo dostupne obavještajne informacije koje bi ukazale na to da je Praljak posjedovao otrov. Da je takva obavještajna inforamcija bila dostupna, bile bi moguće dalje invazivne mjere", navodi sudija DŽelou.

Međutim, kako je rekao, čak i da su takve obavještajne informacije bile dostupna, priroda i količina otrova bili su takvi da je lako mogao ostati neotkriven čak i kroz najzahtjevnije pretrage osoba, stanica i drugih područja.

"Mala veličina predmeta, ograničenja u pravilima o nametljivim pretraživanjima i priroda opreme za skrining dostupne u pritvorskoj jedinici i prostorijama Tribunala, doprinijeli su otežavanju otkrivanja krijumčarenja", smatra DŽelou.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude 29. novembra popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Medo

Sve vi znate...Sam se vi pravite da ne znate nista....

MONDO REPORTAŽE