• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cikotić iz budžeta platio čitulju Deliću?

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić donio je odluku o plaćanju iz budžeta čitulja preminulom ratnom komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću

 Cikotić iz budžeta platio čitulju Deliću? Izvor: MONDO

Prema dokumentima iz Ministarstva odbrane BiH, Cikotić je odluku o plaćanju i objavljivanju smrtovnice u dnevnim novinama donio 16. aprila, ali tu odluku nije i potpisao, što je prema Pravilniku o pukovima Oružanih snaga BiH bio u obavezi ,piše "Glas Srpske".

"Odobravam objavljivanje smrtovnice u dnevnim novinama za preminulog komandanta Armije BiH i komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije BiH Rasima Delića. Potrebna finansijska sredstva obezbijediti u iznosu od 550 KM iz planiranih sredstava budžeta za 2010. godinu sa pozicije konta 619900 (ugovorene usluge)", navedeno je u toj odluci. Realizaciju ove odluke izvršiće, kako piše u njoj, Kancelarija za odnose sa javnošću u saradnji sa kabinetom ministra odbrane i Sektorom za finansije i budžet Ministarstva odbrane BiH.

U dnu odluke navedeno je ime ministra Selme Cikotića, ali on je nije potpisao. Time je Cikotić prekršio član 28 najnovijeg Pravilnika o pukovima Oružanih snaga BiH od 12. aprila, jer donesenu odluku zaključno sa jučerašnjim danom nije bio potpisao.

"Nijedno lice protiv koga je podignuta optužnica za ratni zločin ili izrečena pravosnažna presuda od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, državnog tužilaštva i sudova ne može se navoditi ili uvrstiti u istoriju puka, kalendar puka i druge publikacije puka, osim ukoliko su optužnica ili presuda jasno navedeni u datom navodu i ukoliko je dobijeno odobrenje ministra odbrane", piše u tom članu.

Šef Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović, međutim, tvrdi da to ministarstvo "ni marke nije izdvojilo u te svrhe, jer je apsolutno nenadležno za finansiranje takve vrste troškova".
"Komemoraciju i sve obaveze oko sahrane Rasima Delića finansirala su razna udruženja boraca, ratnih veterana i organizacija koje se bave obilježavanjima događaja iz ratnog perioda. Ne znam tačno koja su, niti koliko je sve to koštalo", tvrdi Sinanovićeva. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE