• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majke Srebrenice: Kitarović je "naša kraljica"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja od danas boravi u trodnevoj zvaničnoj posjeti BiH, sastala se i sa predstavnicama Udruženja Majke Srebrenice.

  Nakon susreta predsjednica tog udruženja Munira Subašić izjavila je da je hrvatska predsjednica ''ostala kraljica'' uprkos svemu.

''Ona je ostala kraljica, Bosna je uvijek imala kraljicu, ona je jedina žena predsjednica jedne važne države. Ona je za mene kraljica bez obzira na sve. Nije to bila kritika, mi smo se našle uvrijeđene, razgovarale smo danas o tome. Ona direktno nije nama majkama ništa rekla, ali mi smo dugo vremena slušale i našle se uvrijeđene. Zamjerile smo joj, ali nismo se naljutile'', rekla je Subašić.

Kitarović je, naime, ranije rekla da je BiH uporište islamističkih radikala, što je veoma uvrijedilo Majke Srebenice koje su joj u opširnom pismu poručile da je nekada bila njihova kraljica, a da je sada, kako su navele, kao Srbi.

Majke Srebrenice su Kitarovićevu nazvale "kraljicom Balkana" kada je prvi put posjetila Memorijalni centar u Potočarima, 11. jula 2015.

Dodala je da nije bilo govora o eventualnoj posjeti Ahmićima.

''Ne znam, ja ne bih o tome govorila, ja govorim o Srebrenici, znam šta se tamo desilo. Nemam ja nikome ništa da zamjeram, samo zamjeram onima koji nisu došli u Srebrenicu i odali počast. Jedino Srebrenica, Srebrenica i Srebrenica, ništa drugo'', zaključila je Subašić, prenijela je sarajevska N1 tv.

Kitarović, koja je danas doputovala u trodnevnu posjetu BiH, sastala se po dolasku sa članovima Predsjedništva te države, a nakon toga poručila da zvanični Zagreb potpuno podržava ravnoravnost Hrvata u BiH napretku ka EU.

Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare na kojoj je hrvatski član Predjedništva BiH, Dragan Čović, rekao da je primarni spoljno-politički prioritet BiH ostaju evroatlantske integracije.

Zahvalivši hrvatskoj predsjednici, Čović je rekao da primarni spoljnopolitički prioritet BiH ostaju evroatlantske integracije, te zahvalio hrvatskoj predsjednici na svemu što je, kako je rekao, do sada učinila za BiH na tom polju.

Čović je pozvao hrvatsku predsjednicu da Hrvatska iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovisala BiH da je realno da ta zemlja dobije kandidatski status ove godine, a ne da to, kako je rekao, bude neka daleka budućnost.

Napomenuo je da se BiH nalazi u predizbornoj kampanji, ali da je cilj jasan.

Kitarović, čiji je dolazak propraćen protestima, zahvalila je na dočeku i istakla da je u BiH došla kao prijatelj i da Hrvatska drži do BiH.

Ona je zahvalila na, kako je rekla, srdačnom dočeku i otvorenom razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH.

U Sarajevo, kazala je, došla kao prijatelj, kao predsjednica Hrvatske, jedne od najbližih susjeda.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

XAJBA3

Mržnja prema Srbima im je zajednički hobi.

krajisnik

Slobodno je uzmite sebi.

jdf

Da vam nije i ona majka?

MONDO REPORTAŽE