• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić i Izetbegović kod Erdogana: "Packe" za BiH?

Autor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Turskoj razgovara s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

U Istanbulu su u toku razgovori Vučića, Erdogana i  Bakira Izetbegovića, a tema trilateralnog sastanka je saradnja u regionu, pre svega, kako je najavio srpski predsednik uoči susreta, odnosi Srba i Bošnjaka.

Ranije danas Erdogan i Vučić su imali bilateralni susret, posvećen političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Sastanak u Istanbulu je treći susret predsednika Srbije i Turske za manje od godinu dana.

Pogledajte fotografije:

Predsednik Vučić rekao je sinoć da će u Istanbulu imati važne razgovore kako o turskoj politici na Balkanu, tako i o rešavanju problema sa BiH.

On je, po dolasku u Istanbul, rekao da je veoma važno za Srbiju da razgovara o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i da vidimo šta je ono što očekuju u odnosima Srbije i BiH.

"Čuće se naši interesi, a čućemo i njihove, pa da vidimo možemo li da pravimo određene pomake infrastrukturne sa BiH ili ne, da li možemo da napravimo bilo kakve pomake po pitanju rešavanja pitanja granice između naše dve zemlje", naveo je Vučić za TV Pink.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da očekuje pozitivne pomake posle sastanka, i ističe da je Turska sad nepristrasnija, manje pod uticajem Zapada, s "ambicijom da se vrati na Balkan, ali ne u osmanlijskom smislu":

"Izetbegović, koji je sva jaja polagao u tursku korpu i očekivao bezrezervnu podršku, ovaj put je neće imati u takvom obimu",ističe on.

Erdogan će mu sigurno zahtevati da bude umereniji i okrenut saradnji sa Srbijom. Turska želi da se i ekonomski proširi i tu joj je opet najveći partner naša zemlja. Želi i da Srbiju i Bosnu spoji i auto-putem, kaže još Jovanović.

On zaključuje da su ambicije Turske mnogo šire nego Izetbegovićeve, koji želi samo da se Srbija što više udalji od Bosne, a da od RS napravi nekakvu bosansku provinciju.

Erdogan i Izetbegović već razgovarali

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se sinoć u Istanbulu u palati Mabejn sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a uoči današnjeg trilateralnog sastanka Turska-BiH-Srbija na najvišem nivou, prenosi Anadolija. Kako se navodi, trilateralnom sastanku će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da će teme biti saradnja u regionu i trasa brzog autoputa Sarajevo - Beograd.

Vučić u Turskoj: Erdogan "miri" Srbe i Bošnjake

Vučić se u Istanbulu juče sastao sa biznismenom i vlasnikom "Taj grupe", Mesudom Toprakom, koji dolazi u Kraljevo, sa novom investicijom od 35 miliona evra i 2.500 novih radnih mesta.

Sastanak u Istanbulu biće treći susret predsednika Srbije i Turske za manje od godinu dana.

Poslednji put Vučić je u Turskoj boravio prošlog jula, kada se sastao sa Erdoganom i učestvovao na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu. Turski predsednik je u Srbiji boravio četiri meseca kasnije, u oktobru prošle godine, kada je, pored Beograda, zajedno sa Vučićem posetio i Novi Pazar.

Portparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalin, ranije je, tokom nedavnog boravka u BiH, najavio trojni sastanak u Turskoj i rekao da ta zemlja nastoji da poveća broj investicija u regionu Zapadnog Balkana i poboljša bilateralne odnose koji su već dobri, uključujući Srbiju.


On je podsetio da je između Turske i Srbije potpisano više od 20 sporazuma i to će, istakao je, biti prilika da se razgovara i o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE