• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas ''masovno točenje goriva'' u BiH

Autor mondo.ba

Od sutra gorivo na pumpama u BiH poskupljuje za (najmanje) 18 feninga po litru, pa će mnogi požuriti da danas napune rezervoar do vrha.

Kako Srna javlja  na jednoj od benzinskih pumpi u Banjaluci već su počele gužve, jer su vlasnici motornih vozila odlučili da napune rezervoare uoči poskupljenja goriva u BiH.

Okupljeni vozači, koji su jutros požurili na benzinske pumpe, rekli su za da na jednom rezervoaru može da se uštedi i do 20 KM, te da je svaka ušteda dobro došla.

''Nasula sam pun rezervoar još u ponedjeljak jer je bio na rezervi. Danas ću dopuniti na pumpi i to što sam potrošila za ova dva dana'', rekla nam je jedna Banjalučanka koja je, kao i većina građana, ogročena zbog poskupljenja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je polovinom decembra prošle godine set zakona o akcizama koji će se primjenjivati od sutra - 1. februara.  Najvažnija izmjena modifikovanog zakona o akcizama jeste da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine.

Međutim taj iznos plaćate ''po litri goriva'' onda kada ga točite plus PDV koji će zaračunati prodavac goriva. 

Građani opravdano strahuju da će zbog poskupljenja goriva poskupiti i sve ostalo, od prevoza do prehrambenih proizvoda, jer su poučeni iskustvom da je svako poskupljenje goriva iskorišteno kao opravdanje za poskupljenje u drugim branšama.

Stižu akcize i na struju

Mediji u Federaciji su još manje optimistični. Najavljuje se poskupljenje goriva za čak 20-25 feninga i velike gužve na pumpama u toku dana.

Kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od pumpe do pumpe, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze, javlja Klix.

Organizacija „Restart Srpska“ preko Fejsbuka je pozvala građane da danas učestvuju u akciji kolektivnog točenja goriva na benzinskim pumpama širom Republike Srpske.

"Ideja je da okupimo što je moguće veći broj ljudi i do vrha napunimo rezervoare naših automobila, prije stupanja akciza na snagu i tako, makar u februaru mjesecu, bojkotujemo točenje goriva. Vlast želi da još jednom da zavuče ruku u džep običnog čovjeka, zato što im je tako najlakše da se izvlače iz problema koje su sami stvorili, ali naša moralna obaveza i građanska dužnost jeste da pružimo otpor. Pridružite se našoj akciji i 31. januara napunite svoj rezervoar. Time ćete uštediti novac i ujedno pokazati odgovornost prema svojim sugrađanima", kažu u Restartu.

Sličan poziv stigao je juče iz Saveza za promjene.

''Podsjećamo da 1. februara u BiH počinje primjena Zakona o akcizama koji je usvojila akcizna koalicija partija Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića", navodeno je u jučerašnjem saopštenju uz blagu ironiju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đole

Ja sam digo pozajmicu i kupijo dvije kante za Tomos automatik i miran ove godine.

Jaaa

Hoću,kako da ne. I taj rezervoar će mi trajati dok ne umrem. Glupost

MONDO REPORTAŽE