• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nisam protiv BiH

Autor SRNA

"Nisam protiv BiH. To nije tačno. Ja sam za ustavnu BiH, u kojoj će postojati dogovor tri naroda i dva entiteta, i u koju se neće miješati stranci i koja će se bez stranog mešetarenja brže kretati ka EU", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije protiv BiH čiji je Ustav zasnovan na Dejtonskom mirivnom sporazumu i u kojoj postoji dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ali jeste protiv BiH kojoj stranci nameću politička rješenja, koja nije plod konsenzusa i u kojoj jedan narod odlučuje u ime drugog naroda.

"Nisam protiv BiH. To nije tačno. Ja sam za ustavnu BiH, u kojoj će postojati dogovor tri naroda i dva entiteta, i u koju se neće miješati stranci i koja će se bez stranog mešetarenja brže kretati ka EU. Ja sam za mirnu i stabilnu BiH, bez uplitanja sa strane", rekao je Dodik i naglasio da je sve ostalo što mu se spočitava pogrešno i netačno.

On kaže da je za uspješnu, a ne za neuspješnu BiH i navodi da u ovoj zemlji treba stvoriti stabilan sistem u kojem se niko neće miješati u tuđu odgovornost i nadležnosti.

"Dobre odnose treba da gradimo na stabilnosti, miru, razgovoru i dogovoru", rekao je Dodik sinoć za sarajevsku Fejs televiziju i navaeo da administracija u BiH, koja je ogromna, mora biti smanjena i u efikasnoj funkciji javnog interesa, a ne političkih frustracija.

On je napomenuo da prihvata samo politički okvir BiH koji garantuje nezavisnost i slobodu srpskog naroda, bez ikakvog ugnjetavanja ili nekih drugih pritisaka ili političkih uslovljavanja usmjerenih protiv Republike Srpske.

"BiH je propala zemlja ukoliko nema dogovora i političkog konsenzusa, to je nemoguća zemlja u koju se upliću stranci. Takva BiH je za Republiku Srpsku nemoguća zemlja", kategoričan je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da se za loš politički imidž i brojne političke krize u BiH ne osjeća ni krivim, niti odgovornim jer je, kako je naveo, bezbroj puta pokušao da utiče na postizanje konsenzusa među ključnim političkim faktorima u BiH, uključujući mnoge prethodne političke procese i inicijative, među kojima je najaktuelnije sprovođenje Reformske agende.

"Republika Srpska je prije nekoliko mjeseci jedina u BiH bila ispunila uslove iz Reformske agende, a za to je zaslužan SNSD, stranka na čijem sam čelu. Mi nismo vlast na nivou BiH, već opozicija, ali imamo odgovornost i dobro znamo kada treba podržati i zaštiti interese Republike Srpske", podsjeća Dodik.

Odgovarajući na mnogobrojna i direktna pitanja urednika Fejs televizije Senada Hadžifejzovića, Dodik je rekao da nema ništa loše u tome što je već oko 15 godina na vlasti, ili kao predsjednik Vlade, ili kao predsjednik Republike Srpske.

On je ponovio da će SNSD za predstojeće opšte izbore u BiH imati kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Prdsjedništva BiH, kao i da od birača očekuje daleko veću podršku nego što su je SNSD i njegovi kandidati imali ranije.

"Možda ću biti predsjedavajući, vidjećemo, ali o tome će odlučivati organi SNSD-a. Moja stranka već sada ima između 38 i 42 odsto podrške glasača", rekao je Dodik, uz potvrdu da će se sigurno kandidovati na neku od pojedinačnih funkcija, jer je to sasvim prirodno za predsjednika političke partije.

Prema Dodikovim riječima, hipotetički gledano, ako bude član Predsjedništva zalagaće se za Ustav BiH i zemlju u kojoj stranci nemaju uticaj, niti mogu da nameću rješenja.

"Stranci nikada ništa dobro nisu donijeli narodima i građanima u BiH, pa čak ni Bošnjacima. O tome je govorio i akademik Muhamed Filipović", rekao je Dodik.

On nije isključio mogućnost da nakon mandata u Predsjedništvu BiH u budućem periodu ponovo bude predsjednik Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da neće da sa "prijateljima" iz međunarodne zajednice modelira Izborni zakon BiH, jer BiH, a posebno Republici Srpskoj ne trebaju nikakvi "trećepozivci" iz međunarodne zajednice koji žele da kroje zakone u BiH.

Prema njegovim riječima, ustavna BiH je dobrodošla, i to kao zemlja bez političkog nasilja i uticaja stranaca, bez podmetanja, ni iznutra, niti sa strane, kao što je u posljednje vrijeme bilo pokušaja i insinuacija o navodnim paravojnim formacijama.

"Nisam uprljan i nema potrebe da se perem, naravno u političkom smislu", naglašava Dodik. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE