• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šukalo: A gdje su "zviždači"?

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Poslanički antikoruptivni klub u Narodnoj skupštini RS (PAK) predložiće već na narednoj skupštinskoj sjednici izmjene Zakona o javnim tužilaštvima u RS, kako bi tužioci mogli odgovarati krivično i građanski za obavljanje dužnosti.

 Šukalo: A gdje su "zviždači"? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema riječima predsjedavajućeg Kluba PAK Adama Šukala, jedan od najvećih problema i razloga neefikasne borbe protiv korupcije u RS je „nerad i neodgovornost tužilaca“.

On je danas postavio i pitanje da li je za osam mjeseci od donošenja Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u RS, tzv. zviždača, zabilježen ijedan ovakav slučaj.

"Tvrdim da nema nijednog zvaničnog uzbunjivača u RS, što znači da zakonsko rješenje nije odgovorilo zadatku, da ljudi koji prijave korupciju budu zaštićeni", kazao je Šukalo.

On je ocijenio da je jedan od „najpoznatijih zviždača“ u RS bila bivši glavni pravobranilac RS Danijela Novaković koja je preminula prošle godine.

Podsjećamo, ona je nakon predstavljanja izvještaja o radu institucije na čijem je bila čelu, potvrdila da je bila izložena prijetnjama od strane njenog zamjenika, a sve zbog predmeta u vezi sa malverzacijamaatraktivnim gradskim zemljištem u Banjaluci.

"Da li je u RS sprovedena istraga o prijetnjama pokojnoj Danijeli Novaković. Suludo je da pričamo u uzbunjivačima ako je neko, ko je bio glavni pravobranilac i u skupštini izjavio o prijetnjama. Sad se postavlja pitanje da li je iko sproveo istragu o tome. Ako imamo taj odgovor, onda to znači da institucije bar formalno postoje, a ako nemamo odgovore, onda to znači da institucije u RS ne funkcionišu ili u prevodu i ne postoje", kazao je Šukalo.

Klub PAK čine poslanici opozicije u RS i šef Kluba Domovina, a u sastavu ovog kluba nema nijednog poslanika vladajuće većine.

Klub je na današnjoj sjednici analizirao realizaciju Strategiju borbe protiv korupcije u RS u periodu od 2013. do 2017. godine i jednoglasno su ocjenili da je na paušalna i nedorečena.

Šukalo je ocijenio da je strategija obesmišljena, jer Vlada RS nije imenovala antikorupcioni tim te tako taj dokument niko nije imao ni da provodi.

"Priča o borbi protiv korupcije se time pokazala kao nerealna", rekao je Šukalo

Kritikovali su i što Investiciono-razvojna banka RS (IRB) još nije podnijela informaciju o radu ni za 2015. godinu. Zatražili su podatke o tome gdje su predmeti po prijavama o korupciji koje su nadležnim tužilaštvima podnijele razne političke stranke i pojedinici u RS i drugo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE