• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladićeva odbrana zatražila ukidanje presude

Autori mondo.ba Autori Agencije

Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

To je saopštio danas Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Kako odbrana ističe, presuda je donijeta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i vjerovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumjevanje procesa.

"Podići optužnicu protiv ljekara"

Odbrana Ratka Mladića takođe je zatražila da ljekar u pritvoru sudskog Mehanizma u Hagu Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda zbog toga što je navodno opstruisao Mladićevo lječenje. Zahtjev za pokretanje tog postupka, odbrana je podnijela i protiv Falkeovog neimenovanog zamjenika, te protiv upravnika sudskog pritvora. Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u zahtjevu tvrde da su dr Falke i saradnici "opstruisali pravo optuženog na pristup istoriji njegove bolesti, kojim bi stekao pravu sliku o svom ozbiljnom zdravstvenom stanju".

Odbrana je zatražila od žalbenog vijeća Mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno te da može u njemu da učestvuje.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati nerješeno".

U svom zahtjevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr Gorice Ðokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

Osnovna ljudska prava zahtjevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspješno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE