• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vigemark: Svi će biti isto tretirani

Autori mondo.ba Autori Agencije

Povodom današnjeg predstavljanja Strategije EU za zapadni Balkan do 2025. godine Vigemark je istakao da je riječ o otvorenoj trci u kojoj će svi biti jednako tretirani, s tim da su neki imali bolje startne pozicije.

"Ali što se tiče sustizanja, te stvari se mogu i te kako promijeniti. Makedonija dugo ima status kandidata, ali dugo nije ostvarila napredak. BiH je prije 10 godina bila u poziciji da ostvari pravi napredak, ali je došlo do zastoja", rekao je on.

Vigemark je poručio svim političarima u BiH da je neophodno da imaju jedan zajednički cilj bez obzira iz koje etničke grupe dolaze, a to je da BiH postane članica EU.

"Ako je to istina, dajte da radimo na zajedničkom pitanju. Vidjeli smo to i ranije u prošlosti da se to zanemari ili se evropski put koristi kao instrument za različite interese", rekao je šef Delegacije EU.

Vigemark je naglasio da očekuje da odgovori na Upitnik EU budu konačno spremni krajem februara kako bi Evropska komisija mogla pristupiti svom dijelu posla sa ocjenom odgovora.

On je dodao da je BiH napravila izuzetan napredak u protekle tri godine zahvaljujući novom zajedničkom pristupu EU koji je usaglašen prije tri godine u okviru pisane izjave koju je potpisalo svih 14 parlamentarnih stranaka.

Vigemark je napomenuo da, kada je riječ o dijelu Strategije koji se odnosi na BiH, u konačnoj verziji nigdje nema navođenja rokova 2019. i 2023. godine, dodajući da EU ne utvrđuje nikakve datume već se fokusira isključivo na rezultate.

"Nemamo mi model za BiH. To je set principa, standarda i pravila koje morate ostvariti kao bilo koja druga zemlja koja želi postati članica EU. Postojeće članice uključujući Rumuniju i Bugarsku su, takođe, morale ispuniti te standarde", rekao je Vigemark.

On je napomenuo da je vladavina prava broj jedan prioritet koji uključuje borbu protiv korupcije, dobru upravu i unapređenje javne uprave "s obzirom na neefikasan i prenapućen javni sektor".

"Puno je stvari koje treba uraditi i mi smo tu da vam pružimo podršku i pomoć. Kada kažem mi, mislim mi u EU, jer ne znam da vam se nudi neka druga alternativa", rekao je Vigemark.

On je ukazao da će se procesom pristupanja BiH EU dogoditi transformacija zemlje u smislu pomaka u boljem privrednom okruženju i vladavini prava.

Šef Delegacije EU je napomenuo da se u Strategiji EU namjerno govori o šest partnera sa zapadnog Balkana, a ne šest država, jer nisu sve zemlje članice EU priznale (samoproglašeno) Kosovo.

Zapadni Balkan dijeli istu istoriju kao članice EU, isto naslijeđe, iste izazove, iste interese i prilike, a rekla bih da je danas vrlo jasno da ćemo dijeliti i zajedničku budućnost u okviru EU, poručila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini.

"Najvažnija politička poruka Strategije o Zapadnom Balkanu koju smo usvojili jeste da je vrlo jasno podcrtan put za svih naših šest partnera zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU", istakla je Mogerini na konferenciji za medije povodom objavljivanja Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan.

Kako je kazala, u proteklim godinama ostvareni su rezultati koji se ne mogu prebrojati, investicije se povećavaju, kao i međusobna trgovina, a sigurnost je sve snažnija.

"Dvije od šest zemalja – Albanija i Crna Gora 100 odsto su usklađene sa vanjskom politikom EU. Potvrđujemo jedinstvenu evropsku perspektivu za svakog od naših šest partnera sa područja Zapadnog Balkana na osnovu rezultata, ispunjavanja standarda koji su itekako dobro poznati. Vidimo i dalje reforme u regionu sa jednim snažnim opredjeljenjem. Ta perspektiva je vrlo jasna i sa naše strane", rekla je Mogerini.

Mogerini je kazala da 2025. godina nije krajnji rok za ispunjenje kriterijuma za pridruženje EU.

"Nije cilj već jedno od eventualnih termina i strategija je vrlo jasna kada kaže da su to vremenski rokovi za one koje su sada u fazi pregovora, ali zašto ne i za one koji bi mogli u doglednoj budućnosti pokrenuti proces pregovora", poručila je Mogherini.

Istakla je da bi naredni mjeseci mogli biti ključni i vjeruje da tada će proces evropske integracije postati jedan bespovratan proces, bez alternative za sve zemlje.

"Zato je potrebna odlučnost i hrabrost. Sve to imamo i hajde da zajedno uključimo Zapadni Balkan u članstvo u EU u našem zajedničkom radu koji će se nastaviti", poručila je Mogerini.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE