• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS o koncesijama, opozicija "iskulirala" Đokića

Autori mondo.ba Autori Agencije

Narodna skupština Republike Srpske okončala je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama. Ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je povećanje koncesione naknade za hidroelektrane i termoelektrane za 10 odsto

NJime se, takođe, štite ranija prava lokalnih zajednica kao korisnika koncesione naknade u smislu da im se neće smanjiti prihod po tom osnovu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je večeras da se Vlada Srpske u kontinuitetu bavi pitanjem koncesija s ciljem zaštite i kvalitetnog korištenja resursa u svrhu razvoja.

Đokić je u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, nakon obavljene rasprave o tom aktu, naveo da je bilo neprimjereno sve što se čulo od opozicionih poslanika u vezi sa ovom tačkom dnevnog reda i da je Vlada odgovorno postupila što je ovaj zakonski prijedlog uputila po hitnom postupku.

"Razlozi koji su navedeni u obrazloženju ovog zakona su jasni i idu u prilog da jačaju našu namjeru da uređujemo stanje u Srpskoj, da eliminišemo svaku vrstu diskriminacije ili neravnopravnog odnosa unutar oblasti koncesija", kaže Đokić.

On je naveo da do sada u koncesionom odnosu nisu bila javna preduzeća Srpske, jer bi to za njih bilo veliko opterećenje, dodajući da Srpska, ako želi biti ozbiljan partner investitorima, mora svaku oblast da uredi i organizuje izvršenje svih propisa na jednak način, bez izuzetaka.

"Zato je izmjena i dopuna ovog zakona išla u pravcu da se uredi ova oblast, da se potpuno u njoj ujednače odnosi i da se ti odnosi usklade i u jednak položaj dovede sve one koji su predmet ovog zakona", pojasnio je Đokić.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali završnoj riječi, jer su tražili da ova tačka bude povučena sa dnevnog reda.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković prethodno je izjavio da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama tretira izuzetno važnu oblast u kojoj je bilo dosta problema i da će Klub poslanika SNSD-a podržati ovaj zakon.

Vuković je tokom skupštinske rasprave rekao da u predloženom aktu ima dosta dobrih stvari, a da se one, koje se pokažu loše, vremenom mijenjaju.

On smatra da elektroprivredna preduzeća nemaju kao do sada potrebe da prave svoje pravilnike o načinu plaćanja koncesione naknade, kao i da je dobro što je predviđeno povećanje koncesione naknade za termoelektrane i hidroelektrane.

"Dobro je što se lokalnim zajednicama ta naknada plaća 95 odsto i to je za lokalne zajednice više nego što je do sada bilo", naveo je Vuković.

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdenka Gojković izjavila je večeras da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama po hitnom postupku ima i cilj elimisanje dupliranja naknada, čime će biti stvoreni bolji uslovi za privlačenje stranih investitora.

"Svi u oblasti proizvodnje električne energije su ovim aktom dovedeni u isti položaj na tržištu", rekla je Gojkovićeva tokom skupštinske rasprave o ovom aktu.

Prema njenim riječima, važno je i to da su ovim zakonom određeni jednaki uslovi poslovanja na tržištu, bez obzira da li je riječ o subjektu u privatnom ili javnom vlasništvu, a i štite se stečena prava lokalnih zajednica, kojima se daje mogućnost veće koncesione naknade.

"Od tih prihoda najveći dio - 95 odsto ide u budžet lokalnih samouprava što će imati značajnog uticaja na njihov rast i razvoj, a pet odsto koncesione naknade ide u republički budžet", dodala je Gojkovićeva.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić naveo je da je ovo štetan zakon i da pruža prostora za manipulacije, što se naročito vidi u rasponu između koncesionih naknada od 0,5 do pet odsto.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da će ovaj zakon donijeti štetu Srpskoj, jer se daje mogućnost da se i dalje "arči prirodno bogatsvo".

"Da li nam svima pohlepa za novcem i za bogatstvom treba. Da li treba da se zbog ličnog interesa uništava opšti interes", zapitao je Glamočak.

On je upitai kako će povećanje koncesionih naknada za 10 odsto imati uticaj na poboljšanje poslovnog ambijenta.

Poslank SDS-a Vukota Govedarica smatra da je ovaj akt trebalo uputiti u formi nacrta o kome bi se raspravljao i u Narodnoj skupštini i na javnim raspravama, a ne poslati ga u hitnu proceduru.

On je istakao da predlagač zakona na ovaj način jedan sistemski zakon "lomi preko koljena", jer će ovakav zakon ostaviti posljedice po običnog čovjeka.

On je apelovao da se ovaj zakon povuče i uputi u redovnu proceduru.

Tokom današnjeg zasjedanja usvojen je dnevni red i razmotren je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom po hitnom postupku.

Sjednica Narodne skupštine Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Po hitnom postupku biće razmatran i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske".

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE