• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog akciza prijeti nestašica plina

Zakon o akcizama izazvao je probleme na tržištu gasa u zemlji, zbog čega su uvoznici i distributeri Upravi za indirektno oporezivanje BiH uputili inicijativu za izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama.

Zakon o akcizama BiH i Pravilnik o izmjenama i dopunama ovog zakona nedorečeni su i u sukobu sa postojećim zakonima, što može dovesti do raspada tržišta propan-butana u BiH, zaključeno je na  sastanku koji su održali uvoznici i distributeri naftnog gasa iz cijele BiH.

Ukoliko se izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama ne dese, stručnjaci upozoravaju da bi se mogli suočiti sa nestašicom plina za domaćinstva, ali i padom prometa ovog energenta.

"Ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje ne promijeni pomenuto Uputstvo, postoji realna velika opasnost od nestašice gasa za domaćinstva (koji se puni u boce a koji je oslobođen taksi za puteve i autoputeve) na tržištu. Sa druge strane, distributeri nafte i naftnih derivata su bili prinuđeni da povise cijene svojih proizvoda zbog novih nameta državi i zbog toga trpe pad prometa, što će se odraziti i na finansijske bilanse privrednih društava iz ove oblasti“, tvrdi Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrenoj komori RS.

Berak ističe da su distributeri u Inicijativi zatražili i da se proizvođačima i uvoznicima omogući da prodaju TNG a za industriju i domaćinstvo drugim distributerima TNG a koji su dužni voditi evidenciju o prodaji krajnjim korisnicima na način kako je UIO propisala, a što inspektorima omogućuje kvalitetnu kontrolu tokova ovog energenta.

"Uvoznici i distributeri tečnog naftnog gasa su na sastanku tražili i potom uputili prema UIO inicijativu za hitnu izmjenu Uputstva o postupanju poreskih obveznika i drugih pravnih lica koja vrše promet naftnih derivata, biogoriva i biotečnosti, kako bi ovlaštene punionice gasa u boce bile posmatrane kao „krajnji korisnik“ jer je gas napunjen u boce gotov proizvod koji ne može biti korišten kao pogonsko gorivo“, kaže Zoran.

Sve ovo dovelo je do toga da cijene gasa za domaćinstvo budu veće jer je trenutna situacija takva da distributeri TNG-a koji nisu uvoznici ovog energenta nisu u mogućnosti da nabave tečni naftni gas u bocama bez obračunate takse za puteve i autoputeve, jer uvoznici ovog energenta preuzimaju sav rizik.

"Veliki problem predstavlja i prodaja ranije nabavljenog tečnog naftnog gasa za domaćinstva, te činjenica da uvoznici ovog energenta koji je oslobođen taksi za puteve ne mogu dalje vršiti prodaju TNG-a distributerima i maloprodajama jer im to Uputstvo o postupanju poreskih obveznika i drugih pravnih lica koja vrše promet naftnih derivata, biogoriva i biotečnosti ne dozvoljava. Sadašnje okolnosti nalažu da tečni naftni gas za domaćinstva može prometovati samo uvoznik istog, koji posjeduje sopstvenu punionicu TNG a i sopstveno prodajno mjesto (benzinska pumpa)“, tvrdi Berak.

Zbog akciza ispaštaju i kupci plina za domaćinstvo

Iz Uprave za indirektno kažu da će inicijativu uvoznika i distributera plina proslijediti Upravnom odboru UIO BiH zbog određenih problema sa kojima se suočavaju "pumpaši“.

"Prema Zakonu o akcizama akcizni obveznici su ili uvoznici ili proizvođači, međutim ukoliko uvoznik proda nekom ko je samo distributer između uvoznika i krajnjeg potrošača, tu se javlja problem. U tom smislu, oni će podnijeti inicijativu da se to bolje i jasnije definiše i mi ćemo to proslijediti Upravnom odboru“, rekao je za MONDO Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da je prema Zakonu o akcizama, akciza na plin nula, ali se plaća putarina na onaj plin koji se koristi kao pogonsko gorivo. Takođe, ističu da su svi morali popisati sve zalihe naftnih derivata i plina i ukoliko su imali određene zalihe plina za domaćinstvo morali su ih popisati ali na njih nisu trebali obračunati putarinu.

"Međutim, ukoliko je neko imao isključivo plin koji se nalazio u nekom rezervoaru, odnosno nije bio razdvojen plin za domaćinstvo ili pogonsko gorivo, onda su oni popisali te zalihe i na to platili putarinu. Suština je dakle do distributera, neko ko je imao razdvojene rezervoare nije platio putarinu za plin za domaćinstvo, odnosno platio je samo za plin kao pogonsko gorivo“, kaže Kovačević i naglašava da se putarina isključivo naplaćuje samo za plin kao pogonsko gorivo.

Kovačević dodaje da su uvoznici i distributeri tečnog gasa na održanom sastanku upozorili da problem nastaje kada uvoznik koji posjeduje odvojene rezervoare i punionice, već napunjene boce proda pumpi koja je samo distributer do krajnjeg potrošača, te da oni traže da se to definiše posebnim pravilnikom i da će Uprava pokušati riješiti njihove zahtjeve.

Iz Optima Grupe nisu željeli komentarisati situaciju, jer nisu učestvovali na sastanku uvoznika i distrubutera gasa, ističući kako sve poslove obavljaju u skladu sa zakonom.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE