• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jerinić za Mondo: Priča o uranijumu nije tačna

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić tvrdi u izjavi za Mondo da nije bio ni kakvom sastanku u vezi sa organizacijom NATO vježbe u kojoj bi se koristio osiromašeni uranijum.

 Jerinić za Mondo: Priča o uranijumu nije tačna Izvor: mondo.ba, Samir Cacan
Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Jerinić nam je potvrdio da sastanak o tome jeste održan, ali da nikakva odluka o održavanju vježbe nije donesena jer to nije ni moguće uraditi na takvom sastanku.

“Odluku da se ta vježba održi moraju donijeti Savjet ministara i Predsjedništvo, a saglasnost moraju dati entetitske vlade i vlasti lokalnih zajednica. Niko sa tih nivoa nije donio nikakvu odluku niti dao saglasnost, tako da je priča o održavanju vježbe netačna i ne znam zašto nekome treba da sada to plasira u javnost na ovaj način, naročito u kontekstu da sam ja dao neku dozvolu na sastanku na kojem nisam ni bio”, kaže Jerinić.

Tvrdi da se upoznao sa detaljima pomenutog sastanka i da je cilj organizacije tog skupa bio procjena da li se ova vježba može održati na području na kojem je zamišljeno da se održi.

“Naravno da je tada ukazano da bezbjednosni aspekt te priče i da je rečeno da, ako bilo čija sigurnost bude ugrožena, vježba neće biti održana. Analiziralo se da li je, dakle, uopšte moguće da se vježba održi, ali ja nisam bio na tom sastanku, niti su još neki ljudi koji se pominju u tekstu tog portala koga namjeravam da tužim”, kaže Jerinić.

On ističe da je na tom sastanku pomenut avion aviona A10 koji sadrži top od 30 milimetara "Vulkan" s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranijuma, ali da su predstavnici BiH jasno ukazali da se takav top ne može koristiti u eventualnoj vježbi, čak ni u slučaju da se koristi manevarska municija.

“Sve je samo ideja. U ovoj fazi se ne može govoriti da li će ta vježba uopšte biti održana”, kaže Jerinić.

ĐERIĆ: NIKO IZ IVANIĆEVOG KABINETA NIJE BIO NA SASTANKU

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić tvrdi da ni on niti bilo ko iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića nije prisustvovao sastanku na kojem je dogovarana NATO vježba u Banjaluci sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

"Nismo znali ni da rade pripreme za tu vježbu", rekao je Đerić Srni i dodao da je to "notorna glupost koja će završiti na sudu".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE