• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovim tempom ćemo dostići EU "za 200 godina"

Autor mondo.ba

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozorila da zemlje zapadnog Balkana prvenstveno treba da riješe problem produktivnosti, te da ubrzaju reforme.

 Ovim tempom ćemo dostići EU "za 200 godina" Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

EBRD naglašava da će ovim državama, ukoliko nastave usporenim tempom, trebati i do 200 godina da dostignu životni standard zemalja EU, prenosi Dnevni Avaz.

Kako se navodi, slab rad institucija, korupcija i dominacija vlade u nekim industrijama usporavaju razvoj Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

"Osnovni problem usporenog ekonomskog razvoja jeste niska produktivnost u cijeloj regiji. To je rezultat malih investicija, slabih institucija i teškog poslovnog okruženja", navodi EBRD u svom izvještaju objavljenom na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu.

Iako je privatni sektor glavni doprinos ekonomskom učinku u svih šest zemalja, vlada dominira u ključnim industrijama sa značajnim planovima privatizacije u budućnosti. Produktivnost privatnog sektora širom zapadnog Balkana iznosi tek 60 odsto ukupnog nivoa koji EU traži.

Kako piše Avaz, EBRD navodi da je prosječna godišnja stopa rasta za period između 2001. i 2016. godine iznosio 3,2 odsto za zapadni Balkan, što znači da šest zemalja zapadnog Balkana mogu postići prosječni BDP po glavi stanovnika u EU za 60 godina.

Međutim, EBRD takođe naglašava da je brzina konvergencije znatno usporena u proteklih sedam godina.

Region je ostvario prosječni godišnji rast u postkriznom periodu između 2009. i 2016. godine od samo 1,2 odsto, dok je između 2001. i 2008. godine iznosio 5,3 odsto u pretkriznom periodu.

"Dakle, u okviru pesimističkog scenarija koji koristi postkrizne stope rasta, zemljama zapadnog Balkana bi trebalo više od 200 godina da se konvergiraju", stoji u izvještaju, ali prema optimističkom scenariju koji koristi stope rasta prije krize, ovaj dio Balkana bi za 40-ak godina dostigao nivo EU.

"Potpuno približavanje EU zahtijevaće od država da implementiraju odlučan i sveobuhvatni program reformi u cilju povećanja produktivnosti i investicija", zaključuje se u izvještaju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE