• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija o "legalizovanoj" korupciji, vlast ćuti

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministar pravde RS Anton Kasipović najavio je danas donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine RS, a na kojem već duže vremena insistira opozicija u RS.

 Opozicija o "legalizovanoj" korupciji, vlast ćuti Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Kasipović je ovo naveo u Narodnoj skupštini RS govoreći o realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije u RS u periodu od 2013. do 2017. godine, koja je izazvala brojne reakcije opozicije, a istovremeno „muk“ u redovima poslanika vladajuće većine.

Šef Kluba PDP-a Miroslav Brčkalo je naglasio da ne vjeruje da će RS dobiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a zatražio je i da se uspostavi javni registar stečenih diploma visokopozicioniranih funkcionera u RS, poput poslanika i drugih.

"Ljudi na visokim pozicijama u RS treba javno da objave svoje diplome. Javni registar diploma bi bio jako interesantan, niko ne bi trebalo da ima razloga da se stidi svoje diplome", kazao je Brčkalo.

On je ocijenio da su rezultati borbe protiv korupcije iz prethodnog četvorogodišnjeg perioda „poražavajući“. Brčaklo je iznio podatke koje je prikupio od NVO sektora, da su od gašenja Specijalnog tužilaštva RS, odnosno osnivanja Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, 1. jula 2017. godine, bile 63 prijave, a da su sprovedene samo četiri istrage, osuđena jedna osoba i izrečena novčana kazna od 3.000 KM

"Jako simbolični, siromašni i poražavajući podaci. Mi smo uveli da pojedinac odlučuje o svemu, a dok ne budemo imali efikasan sistem, ovdje nema napretka", kazao je Brčkalo.

Branislav Borenović (PDP) smatra je da je korupcija u RS model ponašanja.

"Ona je legalizovana upravo u Narodnoj skupštini RS kada je formirana ova Vlada RS, krajem 2014. godine. Bili ste svjesni velike afere u RS, koja je uvela korupciju u legalne tokove, a to je kupovina narodnih poslanika", kazao je Borenović.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je ocijenio da u RS nema političke volje za borbu protiv kriminala i korupcije.

"Imamo strategije, akcione planove, ali nemamo rezultate, a sa ovako postavljenom političkom voljom, ne možemo je ni imati", rekao je Glamočak.

Karakteristično je da se niko od poslanika iz vladajuće većine nije javio za raspravu o ovoj temi, a jedino se poslanik SNSD-a Igor Žunić kratko javio za repliku i pozvao sve koji imaju saznanja o korupciji da to prijave nadležnim službama.

"Ja u životu nisam imao kontakt sa korupcijom, nikada policajcu nisam dao ni 10 KM",dodao je Žunić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE