• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK: RTRS-u kazna od 37.000 KM

Autor SRNA

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK kaznila je u februaru Radio-televiziju Republike Srpske sa 37.000 KM, Radio-televiziju Federacije BiH sa 7.000 KM, OBN televiziju sa 5.500 KM, a Radio-televiziju BN sa 2.500 KM.


RTRS-u je izrečena kazna od 28.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, saopšteno je iz RAK-a. 

"Na osnovu analize tridesetodnevnih izdanja informativnih emisija Dnevnika dva u periodu od 7. juna do 6. jula prošle godine, Agencija je utvrdila kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, uz stalno prisutan kritički ton prema opozicionim strankama", piše u saopštenju. 

RTRS-u je izrečena i novčana kazna od 9.000 KM takođe radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. 

Iz RAK-a su poručili da je analizom Dnevnika dva RTRS-a, emitovanog 23. novembra 2017. godine, utvrđeno da je radio-stanica u emitovanom prilogu plasirala niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun Bakire Hasečić. 

"Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečićeve od voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečićeve u programu RTRS-a", kažu iz RAK-a. 

FTV-u je izrečena novčana kazna od 7.000 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. Analizom emitovanih filmova, utvrđeno je da neki od njih nisu bili prilagođeni terminu prikazivanja jer su sadržavali scene nasilja, konzumiranja alkohola i droga, te upotrebu neprimjerenog jezika, vulgarnih izraza, psovki i seksualnih konotacija. 

OBN televiziji je izrečena kazna od 5.500 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija jer je analizom emitovanog kviza "Najbrži prst" utvrđeno da ova vrsta programa obmanjuje publiku nerealnim produžavanjem ili odgađanjem pružanja odgovora na postavljeno pitanje. 

Dinamika odgovaranja na pitanja se na isti način ponavljala u tri posmatrane emisije ovog kviza. 

Radio-televiziji BN izrečena je novčana kazna od 2.500 KM zbog kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. 

Analizom emisije "Astrohat" utvrđeno je da je cijena poziva za gledaoce bila istaknuta po minutu, a ne po pozivu, kako je propisano. 

Uz oznaku za pozive iz Federacije BiH nije prikazana informacija o PDV-u, što je suprotno Kodeksu, koji propisuje da će cijena poziva, uključujući i informaciju o PDV-u, biti jasno istaknuta. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE