• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU Connect: Usvojiti Zakon o krivičnom postupku

Autor mondo.ba

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom (EU Connect) poziva Ministarstvo pravde BiH i Savjet ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Smatraju da bi bilo kakvo "drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH".

"Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Savjeta ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine", saopšteno je iz EU Connecta.

EU Connect je, kako su saopštili, duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može postati članica EU sa postojećim stepenom korupcije. Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese.

"Pozivamo i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH", kažu iz EU Connecta.

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno kazala kako bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

"Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH", naveli su i pozvali vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozorili su na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona", stoji na kraju saopštenja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE