vojna vjezba Manjaca NATO

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Ministarstvo o vojnoj vježbi na Manjači

Autor SRNA
Autor SRNA

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da eventualna vježba ne može biti održana bez odobrenja Predsjedništva BiH i da nije riječ o NATO vježbi.

vojska, ministarstvo odbrane Izvor: mondo.ba, Samir Cacan

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je da bi eventualna vježba integracije kopnenih i vazdušnih elemenata Oružanih snaga BiH i vazdušnih elemenata Oružanih snaga SAD mogla biti realizovana nakon odobrenja Predsjedništva BiH tokom 2019. godine, te da nije riječ o NATO vježbi, nego sličnim vježbama koje su i ranije izvođene u BiH i regionu.

"Smatramo da je bitno naglasiti da su, od samog početka razgovora o realizaciji ove vježbe, oružane snage BiH i SAD imale jedinstven stav da se ni u kom slučaju ne bi koristila bojeva municija, kao ni municija koja bi mogla štetiti građanima BiH i njihovoj imovini, a kako je još jednom potvrđeno i zaključcima sa koordinacijskih sastanaka između timova Nacionalne garde Merilenda SAD i Oružanih snaga BiH, koji su održani proteklih dana u BiH", ističe se u saopštenju.

NATO donosi osiromašeni uranijum u Banjaluku?


Iz ovog ministarstva pojašnjavaju da Oružane snage BiH vrše kratkoročno i dugoročno planiranje obuke i vježbi u i van BiH, a kroz čiju realizaciju njeni pripadnici stiču neophodno znanje, vještinu i praksu koja im omogućava efikasno obavljanje zadataka koji su definisani u Zakonu o odbrani BiH.

Imajući u vidu da je za sticanje sposobnosti potrebna obuka, ističu u ovom ministarstvu, onda je jasno da Oružane snage BiH moraju realizovati različite vidove obuke i vježbi.

Oružane snage BiH, kao niti jedna druga vojska u regionu ali i šire, nema mogućnost da samostalno gradi svaku neophodnu sposobnost, te se tako nastoji iskoristiti pomoć drugih zemalja i različiti vidovi saradnje kroz koje se nastoje izgraditi neophodne spobnosti.

Jedna od takvih potreba, navodi se u saopštenju, je izgradnja sposobnosti pod nazivom Prednji vazdušni kontrolori /Forward air controllers/ definisanja potrebnih elemenata za slanje zahtjeva za blisku vazdušnu podršku i kontrolu iste od deklarisanih jedinica Oružanih snaga BiH.

Jerinić za Mondo: Priča o uranijumu nije tačna


S obzirom da Oružane snage BiH imaju dugoročnu saradnju sa Nacionalnom gardom Merilend /NGM SAD/, došlo se na ideju da se kroz Program Vojska - Vojsci /Program saradnje koji su razvile SAD u proteklih 20 godina sa 79 partner država/ pokuša izgraditi sposobnost jedinica Oružanih snaga BiH koje moraju ispuniti tražene uslove i sposobnosti po pitanju bliske vazdušne podrške.

Osim toga, dostizanjem ove sposobnosti, pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi se više oslanjali samo na pomoć drugih zemalja, već i na sopstvene snage i sopstvenu sposobnost kako u misijama podrške miru širom svijeta, tako i kod ocjenjivanja deklarisanih jedinica Oružanih snaga BiH po Konceptu operativnih sposobnosti.

Eventualna vježba integracije kopnenih i vazdušnih elemenata Oružanih snaga BiH i vazdušnih elemenata Oružanih snaga SAD bi se realizovala nakon odobrenja Predsjedništva BiH tokom 2019. godine.

Ivanić pisao Dodiku: Nemate tačne informacije


Iz Ministarstva odbrane podsjećaju da se ne radi o NATO vježbi, te da bi eventualno izvođenje vježbe "Integracije kopnenih i vazdušnih elemenata 2019" bilo slično vježbama koje su već ranije izvođene u BiH i regiji.

Ova aktivnost je samo jedna u nizu uspješno sprovedenih aktivnosti u oblasti dugogodišnje saradnje između SAD i BiH, a koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Merilend i Oružanih snaga BiH od 2003. godine od kada je realizovano više od 250 događaja iz programa Vojska - Vojsci na kojima je učestvovalo više od 5.270 vojnih i civilnih lica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Dodik pisao Ivaniću: Spriječite održavanje vježbe


Iz Ministarstva odbrane ističu da se bilo koja vježba u kojoj učestvuju pripadnici Oružanih snaga BiH u i van BiH planira profesionalno, sa posebnom pažnjom na poštivanju bezbjednosnih procedura za pripadnike Oružanih snaga BiH, ali i za građanje i okolinu BiH.

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE