• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivične prijave protiv 36 direktora bolnica u RS

Autor mondo.ba

Strukovni sindikat doktora medicine RS uputio je nadležnim okružnim tužilaštvima u Srpskoj krivične prijave protiv 36 direktora bolnica i domova zdravlja.

Krivične prijave podnesene su zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Iz SSDM su saopštili da su krivične prijave podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora ovog sindikata da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obavezu uplate pripadajućih poreza i obaveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plata, a kako je to Krivičnim zakonikom utvrđeno za navedena krivična djela.

"Uz krivične prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova. To dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa. Očekujemo da će nadležna okružna tužilaštva uzeti u rad navedene krivične prijave i sa njima postupati u skladu sa Zakonom", navodi se u saopštenju.

Iz SSDM podsjećaju da su još u julu 2017. godine podnijeli tri krivične prijave za ista krivična djela, i to protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje, kako isitču, do sada od nadležnih tužilaštava nisu dobili obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava.

Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.12.2017. godine iznosila 121.286.475 KM, a bila su veća za 17.852.309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu na dan 31.12.2016.godine, kada su iznosila 103.434.166 KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE