• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Složna braća: Četiri stranke na istoj adresi

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

MONDO posjetio zgradu u centru Banjaluke gdje u mirnoj koegzistenciji nesmetano radi nekoliko političkih partija.

 Složna braća: Četiri stranke na istoj adresi Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Socijalistička partija i Savez nezavisnih socijaldemokrata i sa njima za sada "neujedinjena", Ujedinjena Srpska, napominju da im je na istoj adresi lijepo i da nemaju nikakvih problema. Radikale baš i ne viđaju, a opozicija nije daleko.

"Rudi Čajavac" je nekad bio "brend" naprednije jugoslovenske industrije, a tamo gdje se prostirala čuvena firma danas vladaju simboli drugačijeg vremena. Tržni centri, hoteli, prodavnice, svadbeni saloni, skladišta i političke partije.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Jedna od starih zgrada Čajaveca u banjalučkoj Ulici Jovana Dučića, sivkasta, "dosadna" kao i hiljade sličnih širom nekadašnje države, privlači pažnju prolaznika jer je u posljednjih nekoliko godina nakićena natpisima, bilbordima, posterima i reklamama političkih stranaka.

Na adresi Jovana Dučića 25 stanuju Socijalistička partija RS, Ujedinjena Srpska, Srpska radikalna stranka ''Dr. Vojislav Šešelj'' i banjalučki odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Mada, za ove ''šešeljevce'' baš i nismo sigurni.

Iznad ulaza dominira natpis "Socijalisti Srpsku grade'', gore-lijevo je Ujedinjena Srpska, gore-desno plave zastave radikala i slika Vojislava Šešelja, a dole-desno u prizemlju crveni prozori GO SNSD.

Ulaz u zgradu, za razliku od pročelja, ilustracija je deklarativne ideološke podjele: Šešelj je na desnom staklu, crveni socijalisti na lijevom. Iz hola, hodnik desno vodi ka novim prostorijama Gradskog odbora SNSD-a.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Međutim, na drugom spratu, "Ujedinjena" je desno, a radikali u hodniku lijevo. Vrata uokvirena posterima ''Šešelj dolazi'' zaključana su i zakatančena. S druge strane hodnika, preko ''wellcome'' otirača, ljubazno će vas dočekati u Ujedinjenoj Srpskoj, gdje kažu da sa drugim strankama u istoj zgradi, nemaju nikakvih problema.

''Svi lijepo sarađujemo. Jednom kada nam je nestajalo struje zbog nekog kvara, svi smo to zajedno rješavali. Svako radi svoj posao, pozdravimo se svaki dan s poštovanjem. Do sad nije bilo nikakvih trzavica'', kažu nam u kancelariji Ujedinjene Srpske.

Na pitanje o zamandaljenim komšijama radikalima, odgovoraju da ih skoro nikada ne viđaju, ali da se tu i tamo neko pojavi. Zanimljivo je da ljudi i danas dolaze i traže ''nekoga iz Čajаvеca''.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Na spratu ispod razbaškarila se Socijalistička partija, sa gradskim odborom, aktivom žena, osvijetljenim hodnicima, kožnim foteljama i velikom recepcijom. Idila, kažu socijalisti, kada smo pitali o komunalijama, ispijanju kafa i saradnji sa komšijama.

''Ugovori o zakupu su pojedinačno zaključeni, a koliko ja znam nema nikakvih problema oko plaćanja dadžbina, parkiranja, organizacije i slično. Odnosi među nama, stranačkim aktivistima, su više nego super. Na zavidnom nivou'', kaže Željko Grbić, sekretar GO SP Banjaluka.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Ni Grbić, kao ni komšije iznad, ne zna mnogo o Šešeljevim radikalima, ali za sve ostalo zaključuje: ''Kad bi sve u državi funkcionisalo kao mi ovde, bilo bi super''.

''Naravno'', uzvraćamo mi i dolijevamo ulje: ''Sve vam je super zato što ovde nemate prave opozicije". A možda bi i DNS uveo ''novu dinamiku'' u dobrosusjedske odnose na svim spratovima.

''Iz našeg ugla, svi su dobrodošli. A što se tiče tolerantnosti - mi smo Socijalistička partija'', ne da se velikodrušni Grbić.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

SNSD u prizemlju se nije do kraja ni raspakovao jer su se nedavno preselili iz Aleje Svetog Save. Jedna daščica još pridržava vjerovatno tek postavljene štokove na vratima, a u kancelariji se, uvjerili smo se, radi punom parom.

''Dođite kada se malo 'zakuva' tokom kampanje'', viknuli su nam uz osmijeh, a na opasku o nedostatku opozicije u ovoj ''zajednici etažnih vlasnika'', napominju da SDS vreba iz komšiluka, dvije-tri zgrade pored.

"Doći ćemo'', obećavamo. Možda se do tada pojave i radikali.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE