• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca

Autor SRNA

U Donjoj Gradini danas će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

 Dan sjećanja na žrtve Jasenovca Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ
Arhivska fotografija
Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ


Služenje Svete arhijerejske liturgije počelo je u 9.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, dok je polaganje vijenaca u Spomen-području Donja Gradina zakazano u 11.15 časova.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida biće služeni u 12.00 časova, a obraćanje zvaničnika planirano je u 13.00 časova.

Ovom događaju prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici institucija BiH, Srbije, Izraela, kao i međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Najavljeno je prisustvo predsjednik Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović, potpredsjednika Vlade Srebrenke Golić, ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, kao i delegacije Narodne skupštine koju čine narodni poslanici Zorka Andrić, Vanja Bajić, Vukota Govedarica, Branislav Borenović, Darko Banjac i Nedeljko Milaković.

U Kozarskoj Dubici sinoć je održana Memorijalna akademija pod nazivom "Oči u oči - Gradina" u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac najveće je stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE