• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slaviša Ćulum: Predaću se, kada oplačem brata!

Banjalučki bjegunac u pismu "Pressu" tvrdi da će se predati kada prođe 40 dana od ubistva njegovog brata

 Slaviša Ćulum: Predaću se, kada oplačem brata! Izvor: MONDO

Najtraženiji banjalučki bjegunac Slaviša Ćulum (26) tvrdi da će se predati policiji kada prođe 40 dana od ubistva njegovog brata Nedeljka, koga "želi da oplače u miru"!

Okružnom tužilaštvu u Banjaluci policija je protiv Slaviše Ćuluma podnijela još jedan izvještaj zbog pokušaja iznude. U policiji navode da je Ćulum 2. februara ove godine u ulici Cara Lazara u Banjaluci od Borislava Đukanovića tražio da mu vrati 2.500 KM.

Đukanović je to odbio, a Ćulum ga je dva puta šakom udario u lice. Kada je Đukanović pobjegao, Ćulum ga je zvao telefonom i prijetio mu da će ga ubiti ako mu ne vrati traženi novac , tvrde u policiji.

Ćulum u pismu koje je u redakciju Pressa RS donio njegov očuh Branislav Maletić, iz ilegale u kojoj se nalazi od 24. aprila, kada je u pucnjavi kod "Parma trenda" ubijen njegov brat, poručuje da mu nije stalo do bilo kakve osvete, već do pravde i istine.

Ogorčen na tužilaštvo, policiju i medije zbog „neistina objavljenih o njemu u posljednja tri mjeseca", Ćulum kaže da je upravo zbog toga i odlučio da prvi put ispriča svoju verziju i ukaže na pozadinu svog sukoba sa Sinišom Šakićem Kinezom (25), koji je kulminirao obračunom u kojem je ubijen njegov devetnaestogodišnji brat Nedeljko, a ranjen Šakićev saradnik Jovan Jošilo (27).

"Sukob između mene i Kineza nije počeo kada me je, kako ste objavili, izbacio iz kafe-bara „Lajv", jer on nije fizički sposoban za tako nešto. Netačno je i da sam u noći između 27. i 28. februara sa pokojnim bratom Dejanom Čajićem i Dejanom Kostićem bacao kamenje i petarde na Kinezovu kuću, već sam zajedno sa Kostićem u automobilu prolazio pored njegove kuće kada je on na nas zapucao iz automatske puške ", tvrdi Ćulum.

On dodaje da je Šakić poslije te pucnjave uhapšen i da mu je oduzeta puška, ali ističe da ga je okružni tužilac Miodrag Bukarica pustio na slobodu poslije samo 17 časova provedenih u pritvoru.

"Zašto je Bukarica tada pustio Kineza kada je počinio teško krivično djelo? Pored Šakića, za sukobe smatram odgovornim i tužioca Bukaricu, jer da on tada nije pustio Kineza ništa od svega se ne bi ni izdešavalo, odnosno ja ne bih bio ranjen, a moj brat ne bi bio ubijen", tvrdi Ćulum.

Prema njegovim riječima, Šakić je odmah pošto je pušten zajedno sa svojim prijateljima krenuo u potragu za njim u želji da ga ubije. To, kako tvrdi Ćulum, dokazuje i pucnjava koja se dogodila 1. marta, kada je ranjen u rame.

"Kinez je na mene pucao iz "heklera" i ranio me, a ja sam u saomoodbrani ispalio nekoliko hitaca u vazduh s ciljem da ga zastrašim. Nakon toga sam na hirurgiji zatražio pomoć ljekara, a onda sam uhapšen. Slučaj se ponovo našao kod Bukarice, koji mi je odredio pritvor zbog navodnog pokušaja ubistva, a Šakić je od tada u bekstvu - piše Ćulum.

On tvrdi da je tada, po nalogu tužioca, od njega oduzet „audi S8", koji je prethodne večeri izrešetao Šakić, a od Čajića „mercedes" u kojem je ranjen.

"Do danas moj automobil nije vraćen, a policija je bez rezultata tragala za Šakićem i džipom „grand čiroki" iz kojeg je pucano na mene. Džip pronalaze tek nakon mjesec i po, a vraćaju ga sedam dana kasnije. Samo u dva mjeseca iz tog džipa je dva puta pucano na mene i jednom sam ranjen, a drugi put je ubijen moj brat. Pitam odgovorne i tužioca Bukaricu zašto su dozvolili da se to vozilo kreće po gradu i da pojedinci iz njega seju smrt? , pita se Ćulum.

Prema njegovim riječima, nakon 24. aprila, kada mu je ubijen brat, o njemu i njegovim prijateljima počele su da kruže mnoge neistine.

"Mediji su objavili da smo napravili sačekušu i da smo jurili Jošila, što nije tačno. Rečeno je da sam prvi pucao iz automatske puške, iako ja nisam ispalio ni metka i uprkos tome što svi znaju da je Jošilo prvi pucao. Nije tačno ni da sam izjavio da želim osvetu. Želim sam pravdu, ako ona u ovoj državi postoji. Ako već pišete, želim da pišete istinu, a najsrećniji bih bio da me svi ostave na miru, bar dok ne prođe 40 dana od smrti mog jedinog brata Nedeljka", stoji u pismu.

Branislav Maletić, očuh Slaviše Ćuluma, kaže za Press RS da je njegov posinak Nedeljko Ćulum nije bio nikakav razbojnik, već mirno i dobro dijete.

"Išao je na bogosloviju u Kistanju kod Knina, ali je na trećoj godini morao da napusti školu zbog pušenja. Slaviša Ćulum i Siniša Šakić ranije su bili dobri prijatelji, svakodnevno su se družili, ali ne znam zašto su se sukobili. Slaviša je govorio da će oni to izgladiti i nikog nije želio u to da miješa. Nakon prve pucnjave čak je zvao roditelje Aleksandra Babića i rekao im da nemaju razloga za brigu, jer će oni naći načina da izglade nesporazum ", tvrdi Maletić.

On se osvrnuo i na Kinezove izjave, u kojima je on naveo da policija štiti Ćuluma i da neće da se preda jer mora da štiti porodicu.

"To su čiste laži. Mene policija ne štiti, već me proganja! Ne znam od koga Kinez štiti svoju porodicu? Ne bježim od pravde, već sam se sklonio da na miru tugujem za bratom i oplačem njegovu tragičnu smrt. Predaću se kada prođe 40 dana od te tragedije i poručujem svima da ne želim osvetu. Nije mi jasno zašto mediji pišu da policija samo mene traži kao da sam ja ubica, dok se Šakić i Aleksandar Babić tri mjeseca slobodno šetaju gradom", navodi Ćulum u svom pismu.

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka je saopšteno da se istraga o obračunu u kome je ubijen Nedeljko Ćulum i dalje vodi, te da zbog toga nisu u mogućnosti da komentarišu ko je prvi pucao niti da li su tačni navodi Slaviše Ćuluma da on uopšte nije koristio oružje.

Međutim, istraga o događaju ispred kuće Siniše Šakića je okončana i već je podignuta optužnica.

"Nakon događaja ispred Šakićeve kuće pribavljeni su svi dokazi, ali nije ispunjen nijedan od zakonom propisanih razloga za stavljanje predloga za određivanje pritvora. Upravo zbog toga tužilac nije zatražio pritvor za Šakića, ali je podigao optužnicu, koju je sud potvrdio. Što se tiče oduzetih vozila, ona su stavljena u depozit CJB Banjaluka. Uz saglasnost tužioca, dva vozila su vraćena vlasnicima, a „grand čiroki" je vraćen bez saglasnosti tužioca. Zbog toga smo 30. aprila zatražili izjašnjenje ovlašćenih lica CJB Banjaluka, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju ", rekla je Mira Miletić, portparol banjalučkog Okružnog tužilaštva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE