• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakir prijeti ratom: Zašto stranci ne reaguju?

Autor Agencije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio sve one koji u BiH prizivaju sukobe, uz očekivanje da isto učine i predstavnici međunarodne zajednice.

 Bakir prijeti ratom: Zašto stranci ne reaguju? Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan


Čubrilović je rekao da nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ratu treba posmatrati u smislu njegovih priprema za predizbornu kampanju i prilagođavanja bošnjačkom biračkom tijelu.

"Znamo da takve prijetnje nemaju osnova. Srpska je opredijeljena za mir, napredak i građenje bolje budućnosti", rekao je Čubrilović za "EuroBlic".

On je ocijenio da izjave poput Izetbegovićeve ne doprinose razvoju, napretku društva i stvaranju povoljnijeg ambijenta za bolji život građana.

Delegat u Domu naroda BiH Sredoje Nović rekao je da je Izetbegovićeva ratnohuškačka retorika ovaj put najbliža izazivanju ratnih sukoba, te da je riječ o prijetnji miru u BiH i regionu.

"Ovo je već `crvena linija` preko koje ne bi smio niko da pređe, pogotovo zvanični organi na nivou BiH", naveo je Nović.

On je dodao da su pomenute izjave bukvalno priprema za ratno stanje, jer se govori o proizvodnji oružja.

"I to ne pušaka, već o dalekometnom oružju koje može izazvati mnogo teže posljedice. Sumnjam da je već proizveden dio oružja koji je uskladišten na određeno mjesto, i da se samo čeka trenutak kada oni misle da ga upotrijebe", rekao je Nović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je ocijenio da su OHR i strane ambasade zapadnih država u ovom slučaju već trebalo da reaguju.

"Očigledno je da međunarodna zajednica koristi dvostruke aršine. Sjetimo se kako su reagovali na svaku izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika, pa čak i onu u kojoj on govori da će se Srpska braniti. Dakle, ne smijemo ni to reći, dok drugi smiju da prijete ratom", naveo je Stevandić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a zakazao za petak, 20. aprila, hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je u Ahmićima zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH "sporadični incidenti".

"Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati", rekao je Izetbegović.
Izetbegović je tom prilikom naglasio da "Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi", prenio je tada portal "Dnevnik".

Kolumna: Za ne daj, Bože

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nh

Lahko je prijetiti ali oce li on u rov?

MONDO REPORTAŽE