• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Što više ovakvih slučajeva - sve manje BiH''

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da je puštanje na slobodu penzionisanog generala Armije BiH Atifa Dudakovića i 12 pripadnika Petog korupsa dokaz da je u pojedinim ustanovama u BiH politika jača od prava i pravde.

"Za srpske žrtve niko nije odgovarao. One za Sud BiH ne postoje. Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH i time poslao jasnu poruku svima koji su se nadali da će pravo i pravda konačno zamijeniti političke interese", naglasio je Govedarica.

Govedarica ističe da je odluka Suda BiH sramna i ponižavajuća, podsjećajući da je Dudaković odgovoran za masovne zločine - za ubijanje nedužnih civila i uništavanje srpske imovine, saopšteno je iz SDS-a.

"Dudaković je bez sumnje kriv i on će nekada i nekome odgovarati, ali kada će i kome odgovarati Sud BiH koji se tako lako igra sa srpskim žrtvama", dodao je Govedarica.

On se nada da će Sud BiH u daljem postupku, na temelju prava, a ne na osnovu političkih instrukcija, ustanoviti šta je u ratu Dudaković radio sa srpskim, ali i sa bošnjačkim zarobljenicima.

MITROVIĆ: SUDIJE SA RATNOM PROŠLOŠĆU PODRŽALE DUDAKOVIĆA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da sudije sa ratnom prošlošću nisu podržale zahtjev Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalim osumnjičenim za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima.

"Očito je da Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH nije ispunio svoje zaključke da isključi sudije koje su na neki način kompromitovale `sudijsko dostojanstvo` kroz ratnu prošlost, jer su direktno ili indirektno učestvovali u presuđivanju zarobljenih Srba", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je podsjetio da su ove sudije bile na listi Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

On je dodao da su glavni tužilac BiH Gordana Tadić i postupajući tužilac Vedrana Mijović bile izložene pritisku javnosti u slučaju "Dudaković".

IVANIĆ: ODLUKA KATASTROFALNA

Odluka o oslobađanju Atifa Dudakovića je katastrofalna, izjavio je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Prema njegovoj ocjeni, sve izgleda kao pravosudna farsa – spektakularno privođenje, još spektakularnije puštanje kući i odbrana sa slobode.

"Pravosuđe u BiH je pod očiglednim političkim pritiskom, a simptomatično je da na političku i institucionalnu podršku Dudakoviću nema nijedne kritike iz međunarodne zajednice", rekao je Ivanić za TV Pink.

On je podsjetio da su javnu podršku Dudakoviću pružili političari, institucije, kantonalne skupštine i Islamska verska zajednica.

"Da su Srbi nešto slično napravili, bila bi čitava euforija stavova i to bi se smatralo direktnim uticajem na pravosuđe. Ovako, nastavlja se priča na koju su Bošnjaci naviknuti, da su žrtve i da im je sve dozvoljeno", rekao je Ivanić.

Dudakovićevo puštanje na slobodu i sporost pravosuđa posljedica su političkih stavova i kompletnog ambijenta, a Ivanić je potpuno uvjeren u to da protiv Dudakovića ima dokaza i argumenata.

"Naser Orić je, recimo, već oslobođen. Suđenje Mahmuljinu je još u toku. I srpski političari su odgovarali pred pravosuđem BiH, a nijedan ozbiljan bošnjački političar nije bio u situaciji da bilo šta dokazuje", ukazao je Ivanić.

Jednostran pristup pravdi i istini ničim ne može da se objasni, smatra Ivanić i upozorava da "ovi što to rade nisu svjesni šta rade i da, što je više ovakvih slučajeva, sve je manje BiH”.

On je naglasio da svaki put kad se dese ovakve situacije u srpskom narodu proradi inat i želja za još većom samostalnosti. Ivanić je podsjetio da on vodi porijeklo iz Sanskog Mosta i da zna šta je "Peti korpus takozvane Armije BiH tamo sve radio".

"Srpski narod zna šta se tamo dešavalo. Puno je civila stradalo, puno je žrtava. Slijedi suđenje, pa ćemo videti koliko je pravda prisutna", rekao je Ivanić.

KOŠARAC: ''NEMA PRAVDE ZA SRBE''

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio odluku Suda BiH da Atifa Dudakovića i 12 pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH pusti da se brane sa slobode, te ocijenio da je to loša poruka vodećih bošnjačkih političara, pod čijim je nesumnjivim uticajem Sud, da u ovoj zemlji neće biti pravde za Srbe.

"Riječ je o katastrofalnoj i ponižavajućoj odluci, prije svega za žrtve ratnih zločina Dudakovića i njegovih vojnika koje dvije i po decenije čekaju pravdu, kao i za institucije Republike Srpske koje su godinama predano radile na dokumentovanju zločina Petog korpusa takozvane Armije BiH", rekao je Košarac Srni.

On je upozorio da se već od danas može očekivati ogroman pritisak na sve potencijalne svjedoke Dudakovićevih zločina, što se već dešavalo u svim ranijim procesima u kojima su optuživani bošnjački ratni vojni i policijski komandanti, posebno tokom suđenja Naseru Oriću.

"Svjedoci teško mogu očekivati adekvatnu zaštitu, s obzirom na činjenicu da u Komisiji za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH, koja je prije tri godine imenovana na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH i ministra Dragana Mektića, nema nijednog Srbina. Ako imamo u vidu ogromne pritiske koje na Sud BiH u ovom slučaju vrše bošnjački političari, moguće je da će svjedocima biti ugrožena i bezbjednost", naglasio je Košarac.

Podrška za Dudakovića uz ''tekbir'' usred Bihaća

Prema njegovim riječima, svi međunarodni zvaničnici u BiH, Evropskoj uniji i SAD znaju i javno priznaju da postoji presudan uticaj koji na Tužilaštvo i Sud BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina vrše vodeći bošnjački političari.

"Međunarodni zvaničnici danas ćute, ali sam uvjeren da bi uslijedile reakcije kada mi iz Republike Srpske kažemo da Tužilaštvo i Sud BiH treba ukinuti jer je riječ o nametnutim, neustavnim i antidejtonskim institucijama", zaključio je Košarac.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak, 27. aprila,
nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i još 12 osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.  Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH juče je naredio da optuženi budu pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

Ljudi ove godine su izbori. Sve gore živimo, bez ikakve naznake da će išta biti bolje. Političari samo rade isto što i do sada. Zavadjaju nas da se opet podijelimo u torove po nacionalnoj osnovi i tako dobiju izbore. Tako nam prođe 25 godina...

MONDO REPORTAŽE