• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kojić: Predmet protiv Dudakovića "jak kao zemlja"

Autor Agencije

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić ocijenio je da će proces protiv Atifa Dudakovića pred sudom BiH trajati najmanje dvije godine.

 Kojić: Predmet protiv Dudakovića "jak kao zemlja" Izvor: screenshot/YouTube/MONDO
Izvor: screenshot/YouTube/MONDO

Tvrdi da mu za zločine koji se navode u optužnici prijeti kazna od deset do 45 godina zatvora.

"Očekujem presudu protiv njega. Istraga u slučaju Atifa Dudakovića i drugih lica intenzivno se vodi dvije godine, jer tužioci koji su na predmetu radili do 2016. godine nisu uradili ništa",rekao je Kojić za "Večernje novosti".

On je istakao da je predmet protiv Dudakovića "jak kao zemlja", ali da, nažalost, postoji strah da Sud BiH svojim postupcima kao što je neodređivanje pritvora može omogućiti uticaj na svjedoke u predmetu.

"Postupajući tužilac je objasnio da su svjedoci u predmetu Bošnjaci koji žive na malom području i da je potrebno određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Međutim, Sud BiH je u svom rješenju naveo da nije sporno što tužilac ističe da može doći do uticaja na svjedoke, ali da se mjerama zabrane prilaska svjedocima može to spriječiti", naveo je Kojić.

On smatra da svjedoci ne treba da se plaše, jer je predmet odlično postavljen.

Kojić je rekao da je Centar pomogao tužiocu na sklapanju optužnice, dostavivši više od 8.000 dokaznih dokumenata koji se odnose na ekshumacije, asanacije terena, te zapisnike o razmjeni.

"Ovim predmetima obuhvaćeno je 15 masovnih i 208 pojedinačnih grobnica u opštinama Sanski Most, Petrovac, Ključ i Bosanski Novi. Riječ je o ubistvu 256 lica srpske nacionalnosti", kaže Kojić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE