• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrećo: Radim danonoćno na Davidovom predmetu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Dalibor Vrećo, postupajući tužilac u predmetu stradanja Davida Dragičevića (21) kazao je danas da danonoćno radi na ovom predmetu, ali da tužilaštvo još nije donijelo odluku o kvalifikaciji djela.

 Vrećo: Radim danonoćno na Davidovom predmetu Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

 Takođe, podvukao je da niko na njega nije vršio pritisak u ovom slučaju.

''Moja odgovornost je da utvrdim sve činjenice i da utvrdim da li je smrt prouzrokovana krivičnim djelom i ukoliko jeste da otkrijem i gonim počinioca. To je moja odgovornost. Tužilaštvo je 29. marta dobilo izvještaj i 150 dokaza i obavještenja. Danonoćno smo radili na utvrđivanju svih činjenica. Neposredno smo saslušali brojne svjedoke i uradili brojna vještačenja. Ja i još jedan okružni tužilac radimo, maltene, samo na tom predmetu. Tužilaštvo preduzima sve na utvrđivanju činjenica koje su dovele do smrti Davida Dragičevića, a kada utvrdimo, javnost ćemo blagovremeno obavijestiti", kazao je Vrećo.

Pojasnio je i da se naredba o sprovođenju istrage donosi kada postoji osnov sumnje u krivično djelo.

"Tužilaštvo još uvijek nije donijelo odluku o kvalifikaciji jer još traju istražne radnje da li je smrt Davida Dragičevića prouzrokovana krivičnim djelom ili nije. Ako jeste, biće donesena naredba o sprovođenju istrage, pa dalje radnje na otkrivanju izvršioca. Ako nije, biće donesena oduka o nesprovođenju istrage. Bez obzira na formalno donošenje naredbe, preduzimamo radnje sa punom zakonskom snagom u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku", rekao je Vrećo.

Podvukao je da do sada nijednu radnju nije preduzeo pod pritiskom.

"Na mene niko nikada nije izvršio pritisak u ovom predmetu", naglasio je Vrećo.

Potvrdio je da još uvijek nisu dostavljeni rezultati analize dva obdukciona nalaza Davidovog tijela koji su poslati u Institut za sudsku medicinu u Zagreb.

Lukač: Ispituje me, a optužen za pokušaj ubistva

Pitan je i da li bi bio spreman da se podvrgne poligrafskom testiranju, ali je takvo pitanje ocijenio kao „provokativno“

"Niste vi ti koji mene možete pitati da li ću biti podvrgnut poligrafskom testiranju", rekao je Vrećo.

On je odmah na početku ispitivanja ocijenio da je ovo prvi put da organ Narodne skupštine RS saslušava tužioca u vrijeme kada on još vodi predmet i nije donesena konačna tužilačka, a posebno ne sudska odluka.

"Vjerovatno na neka pitanja neću moći odgovoriti, a shodno Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS). Iznošenje komentara je disciplinski prekršaj, a može ometati postupak", istakao je Vrećo.

Poručio je da ima mišljenje o konferenciji za novinare od 26. marta, ali i o medijskim natpisima, zatim o posebnoj sjednici Narodne skupštine RS dok je predmet još uvijek živ, pa i o aktuelnoj sjednici Anketnog odbora, ali da će ga „zadržati za sebe“.

Rekao je da je lično u predmet uključen nakon što je pronađeno Davidovo tijelo 24. marta, a formalno kada je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka 29. marta dostavljen policijski izvještaj.

Istakao je i da je on izdao naredbu za toksikološku analizu u Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci, a da je 15. maja dobio dopis MUP-a RS u kojem se navodi da u Zavodu nema laboratorije za namjensku toksikologiju.

Vrećo je rekao da promjena uprave u MUP-u RS koja je uključena u istragu, nije uticala na njegov rad.

"Jednako dobro sarađujem sa timom inspektora i jedne i druge uprave", dodao je.

Na kraju je zaključio da će se tokom postupka utvrđivati i da li su postojali eventualno policijski propusti, te da će, ako ih bude, adekvatno reagovati.



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE