• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čipovane kartice umjesto saobraćajnih dozvola

Autor mondo.ba

Vlasnici automobila u Bosni i Hercegovini uskoro bi stare papirne saobraćajne dozvole trebali zamijeniti novim, plastičnim, nalik ličnim kartama i vozačkim dozvolama.

 Čipovane kartice umjesto saobraćajnih dozvola Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Prije otprilike mjesec dana Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) inicirala je početak procesa izmjena i dopuna zakonskih okvira i propisa čiji bi krajnji cilj trebao biti zamjena trenutnih saobraćajnih dozvola novim i modernijim čipovanim karticama, piše Klix.

Nove saobraćajne dozvole bi imale oblik plastične kartice sa čipom na kojem bi bili memorisani podaci o vlasniku automobila, karakterisitikama vozila i ostalim detaljima koji se i danas nalaze u saobraćajnim dozvolama.

Kako saznaje sarajevski portal uskoro bi trebao uslijediti sastanak predstavnika IDDEEA-e s delegacijom Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH kako bi se usaglasile potrebne izmjene zakona, a zatim bi na scenu trebalo stupiti Savjet ministara BiH čiji bi zadatak bio usvajanje izmjena zakona, što bi u konačnici značilo početak procesa zamjene saobraćajnih dozvola u BiH.

Interesantno je pomenuti da su građani Srbije prešli na plastične saobraćajne dozvole, dok se u najmlađoj zemlji članici EU Republici Hrvatskoj još uvijek koriste saobraćajne dozvole identične kao u BiH.

 Eksperti bi u narednom periodu trebali izvršiti stručne analize čime bi bio regulisan i način ovjeravanja registracije vozila s obzirom na to da se trenutno udaranjem pečata i potpisom obilježava registracija vozila.

Nakon biometrijskih pasoša te elektronskih ličnih karti i vozačkih dozvola ovo bi bila nova stepenica u modernizaciji ličnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine, čime ne bi zaostajali za evropskim zemljama.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jg

Jel opet po narodu.

MONDO REPORTAŽE