• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvojac optužen za planiranje napada na Sipu

Autor mondo.ba

Tužilaštvo optužilo dvije osobe da su planirali napad na sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i zgradu MUP-a Tuzlanskog kantona. Obojica su pripadnici selefijskog pokreta.

 Dvojac optužen za planiranje napada na Sipu Izvor: iStock
Izvor: iStock

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Maksima Božića, zvanog "Muhamed", rođenog 1990. godine u Bijeljini i Edina Hastora, zvanog "Amidža", rođenog 1972. godine u Goraždu.

Oni su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu- SIPA i zgradu MUP-a TK, čime bi, kako se navodi ozbiljno destabilizovali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu.

Kako prenosi N1 optuženi su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

Tokom istrage pronađeni su dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta.

Optuženi se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te preduzimali druge radnje kojima su stvarali uslovete za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili kazneno djelo Terorizam iz članka 201. stavka 4. KZ BiH.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo BiH na čelu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i sigurnosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i spriječavanja aktivnosti povezanih sa terorizmom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE