• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove tenzije uoči godišnjice u Srebrenici

Autor Agencije

U okviru priprema za obilježavanje godišnjice od zločina u Srebrenici, 11. jula, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, Munira Subašić, najavila je da će Njemačkoj predati spisak više od 22.000 osoba.

Te osobe se, navodno, dovode u vezu sa ovim zločinom.

Subašić je to najprije izjavila za federalne medije, a potom potvrdila i za banjalučku RTRS, a prenio je Tanjug.

Zvaničnici Republike Srpske smatraju da je riječ o podizanju tenzija u političke svrhe, što Bošnjaci “bez potrebe uobičajeno čine uoči obilježavanja 11. jula”.

RTRS prenosi da federalni portali pišu da su Srbi u panici zbog izjave Subašićeve da bi Njemačka poslije obilježavanja godišnjice zločina mogla da pokrene, kako je navela, opsežnu akciju provjere više od 22.000 osoba.

Ona je rekla i da će njemački tužilac doći u Potočare i da će mu tom prilikom biti uručen i spisak imena.

"Mi ćemo mu taj spisak predati i od njega zatražiti da se za sve koji su na spisku, a ušli su u Njemačku, provjeri da li su kazali da su bili u Srebrenici i da su bili vojnici. Možda su i ispravno ušli. To se već radi u SAD", rekla je Subašić, prenosi RTRS.

Premijerka Željka Cvijanović je ocijenila da je riječ o politizaciji kojoj ne bi trebalo da bude mjesta u ovakvim aktivnostima.

"Nije problem da bilo ko, ko je počinio nešto loše, bude sankcionisan, ali se bojim da iza ovakvih poduhvata, ovako masovnih poduhvata, stoji jedna opšta histerija koja treba da posluži u političke svrhe, a ne za ono kako bi trebalo inače da se vode takve aktivnosti", kaže Cvijanović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić, izjavu Subašićeve vidi kao još jedan u nizu performansa Bošnjaka, koji, ističe, pripremaju svakog 11. jula.

Međutim, smatra problematičnim to što je Subašićeva najavila da će predati spisak radne grupe Komisije za Srebrenicu, na kojem su imena svih lica koja se mogu dovesti u vezu sa događajima u julu `95. godine.

"Na tim spiskovima sad imate kuvara ili čistačicu koji su radili u to vrijeme, a dovode se u vezu sa nekim ratnim zločinima. Odnosno, oni žele da prikažu da su to sve lica koja su učestvovala u činjenju ratnih zločina", kaže Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da iza najava o predaji spiska stoji mržnja prema Srbima i namjera da se oni proglase, kako je rekao, zločinačkim narodom.

"Mislim da joj treba omogućiti da preda takav jedan spisak, jer će svaki ozbiljan čovjek shvatiti o čemu se radi. Shvatiće da se radi o mržnji, o tome da se čitav jedan narod proglasi za zločinački", rekao je Savčić.

Ovakva neutemeljena izjava, poručeno je iz Srpske, nije odraz želje da se utvrdi istina i da se krene ka pomirenju. Naprotiv, ističu, dokazuje da Subašićeva ne zastupa interese svog naroda i žrtava.

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan BL

PItajte alije i njegovih ko je izdao srebrenicu. A prestanite vise sa tim ispasce na kraju da je u srebrenici pobijeno pola drzave kako vas nije sramota zbog pravih zrtava . Sram vas bilo. Na obrazu sjedite. Ko je pobio srbe. Dosta mrznje vise proslo je od rata 23 godine a i dalje zivimo u mrznji pa kada ce ova propaganda prestati vise. Pa svi su krivi i to je to. Kriv je alija koji je po eo rat kriv je karadjic isto ..i sta dalje treba da se mrzimo 100 godina a zivimo zajedno kad nismo imali pameti 90 te daj sad dodjite do pameti malo. . Poz iz BL.

vlado

Na tom spisku na prvom mjestu.treba biti krvnik Oric i njegovi pomagaci u zvjerstvima u i oko Srebrenice

Xy

Mozemo samo da im skinemo kapu, sta sve cine za svoje zrtve. Ko nama brani da i mi cinimo. Mi brzo zaboravljamo i zrtve i heroje i invalide i borce. I nepravedno optuzene i osudjene. Srbi svoje sami isporucuju. Cudan smo mi narod. Poruka za premijerku, bolja je i histerija od apatije..

vladimir

ko god je kriv treba odgovarat,al nisu sam srbi krivi,pa ko je srbe ubio,to nevide a taj spisak smjesna je sam su oni ubijani stas nema sa takvima nikad zivota

jh

Ko je kriv,kad srbi neznaju isto da cine.U nesto se,udarati mora.

MONDO REPORTAŽE