• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena komemoracija u Potočarima

Autor Agencije

U Srebrenici je završeno obilježavanje 23. godišnjice od zločina u Srebrenici, okupljanjem predstavnika vlasti i građana, a u Federaciji BiH je proglašen Dan žalosti.

Komemoracija je održana u Fabrici akumulatora. Na početku je intonirana himna BiH nakon čega je uslijedilo obraćanje zvanica. Odata je počast i položeno cvijeće.

Glumac Rijad Gvozden govorio je ulomak iz romana "Derviš i smrt", a izvedena je i pjesma "Srebrenički inferno", čiji tekst je napisao Džemaludin Latić, a muziku Đelo Jusić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je na komemoraciji da "se 23 godine sva normalna ljudska bića pitaju kako se takav zločin mogao desiti na tlu Evrope na kraju 20. vijeka".

Dunja Mijatović, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, kazala je da "hiljade nišana žrtava zločina i čarobni krajolik u Potočarima stoje kao oštri kontrast zla koje se dogodilo i šta su sve ljudi spremni učiniti kada su obuzeti predrasudama i mržnjom".

Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, rekla je posvećenost SAD-a Sreberenici ostaje i "nastaviće se sve dok pravda ne bude u potpunosti zadovoljena, dok svako i svaka žrtva, odnosno članovi porodica ne nađu svoj smiraj i ne budu žrtve identifikovane".

U Srebrenici je održana i komemorativna sjednica Skupštine opštine na kojoj je odata počast svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.

Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar i, prema agencijskim izvještajima, sve protiče mirno i u skladu s planom obezbjeđenja današnjeg skupa.

Osim nadležnih iz policije RS, u Štabu su prisutni i predstvanici drugih bezbjednosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE