• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić i Čović raspravljali o bosanskim pitanjima

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, izjavio je danas da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o predstojećim izborima u BiH, o evropskom putu te zemlje, ali i njenoj unutrašnjoj stabilnosti.

"Informisao sam predsjednika Srbije o tome šta mislim da možemo uraditi u ova dva, tri mjeseca koliko traje izborna kampanja. Razgovarali smo o evropskom putu BiH i unutrašnjoj stabilnosti", rekao je Čović novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije u Beogradu.

Dodao je da je evropski put jedina budućnost za BiH, te da se EU moraju okrenuti i sa njom jačati ekonomske odnose.

"Bez otvaranja novih radnih mjesta, bez unutrašnje stabilnosti i pravne sigurnosti, u BiH nema budućnosti", rekao je Čović i dodao da zajedno mogu napraviti ogroman iskorak u odnosu na postojeću situaciju i da im na tom putu Srbija može biti partner u raznim projektima.

Upitan da li očekuje destabilizaciju prije izbora, on je rekao da neće biti bilo kakve destabilizacije.

"Možete jednim malim incidentom to napraviti, BiH se može lako pokolebati, a i migrantska kriza ima svoju dimenziju. Međutim, vjerujem da institucije u BiH, uz sve probleme koje imamo unutar sebe, će znati da odgovore na to", rekao je Čović.

Na pitanje da li će biti promijenjen izborni zakon i da li je sa predsjednikom Srbije razgovarao na tu temu, on je rekao da nije razgovarao sa Vučićem o tome, kao i da je poznat stav HDZ-a da se o izbornom zakonu ne može razgovarati na nivoima niže vlasti, već na nivou BiH.

"Imate odluku Ustavnog suda, koja precizno kaže da odluku morate donijeti kroz parlamentarnu skupštinu BiH. Pokušaj bošnjačkih stranaka je udar na sve u BiH, na Ustav BiH. Ja se nadam da neće proći", zaključio je Čović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE