• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Optužnica protiv Dudakovića pitanje dana"

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izrazio je uvjerenje da će uskoro biti podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića.

On je na slobodi tačno 12 godina otkako su objavljeni snimci na kojima izdaje zločinačke naredbe i spaljivanje srpskih sela u jesen 1995. godine.

Kojić je istakao da je ogorčen zbog toga što Dudakovića nije stigla pravda i kazna za zločine nad srpskim vojnicima i civilima, ali da je siguran da je podizanje optužnice pitanje dana.

"Smatram da su za čvrsto utemeljenu i nepobitnu optužnicu dovoljni dokazi koje smo mi ustupili Tužilaštvu BiH, a vjerujemo da je tužilaštvo došlo do još dokaza koji potvrđuju Dudakovićevu odgovornost", rekao je Kojić za "Glas Srpske".

Kojić je naglasio da predmet Atifa Dudakovića spada među najsloženije, ali da to nije opravdanje za to što još nije okončan.

"Mnogo lakše je bilo predmet privesti kraju prije deset godina jer je bilo više svjedoka. Osim toga, moguće je da su i neki materijalni dokazi u međuvremenu nestali ili upropašteni, ali, bez obzira na sve to, očekujem da optužnica u najskorije vrijeme bude podignuta i potvrđena", poručio je Kojić.

On je dodao da dosadašnje iskustvo govori da Srbi, ipak, moraju da budu oprezni kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Dudaković
Izvor: YouTube

Snimci na kojima Dudaković naređuje spaljivanje srpskih sela prvi put su emitovani 7. avgusta 2006. godine.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik tri dana poslije podnijeli su dvije krivične prijave, jednu protiv Dudakovića i drugu protiv NN lica zbog ubistva jednog ili više pripadnika Vojske Republike Srpske ili Vojske Republike Srpske Krajine i paljenja i rušenja civilnih objekata.

Dokazi protiv Dudakovića neoborivi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE