• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imovina političara BiH na jednom mjestu

Autor mondo.ba

Jedinstvena baza sadrži podatke o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, primanjima, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima 121 parlamentarca, ministra i drugih izabranih zvaničnika.

 Imovina političara BiH na jednom mjestu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prikupili više od 2.100 dokumenata koji uključuju imovinske kartone, vlasničke listove o nekretninama, registre preduzeća u vlasništvu političara, optužnice i presude protiv njih te druge zvanične dokumente.

Od njih 121, koliko ih se nalazi u ovoj bazi, više od polovine su kandidati na ovogodišnjim oktobarskim izborima. Njih 68 su u imovinskim kartonima napisali ili rekli novinarima CIN-a da imaju ušteđevinu koja ukupno iznosi više od 5,5 miliona KM. Neki od njih su kupovali ili prodavali nekretnine.

Baza podataka, uz navedene dokumente, sadrži i biografiju svakog političara. Novinari su uradili više od stotinu intervjua, a bilo je onih koji su odbili razgovarati o sebi ili su izbjegavali direktan kontakt sa novinarima CIN-a.

U bazi su ažurirani podaci predsjednika skoro svih političkih stranaka i funkcionera koji su bili ili su i dalje na odgovornim funkcijama. Takođe, u njoj se nalaze i novi profili. Detaljne informacije možete pronaći OVDJE.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE