• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobilo: Promijenićemo sudsku praksu u BiH

Autor mondo.ba

Anto Nobilo, čuveni hrvatski advokat, smatra da je status oštećenog u krivičnom postupku BiH očajan, ali da će tim advokata na slučaju "Dragičević" promijeniti čitavu sudsku praksu.

 Nobilo: Promijenićemo sudsku praksu u BiH Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba
Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

"U Njemačkoj se opunomoćenik oštećenog zove subsidijarni tužilac. U slučaju da tužilac nešto propusti, ili zapne, on preuzima postupak. U tim sistemima je drugačija uloga oštećenika. U BiH je tu jedna vrsta praznine, a sudska praksa je bacila oštećenog na margine. Ali mi ćemo to promijeniti. Vidjećete", rekao je Nobilo u intervjuu za "Nezavisne novine".

Nobila je Davor Dragičević angažovao pro bono da pomogne u rješavanju ubistva njegovog sina Davida. Osim ovog advokata, u međunarodnom timu su i Duško Tomić, Nifet Feraget i Zora Dobričanin Nikodinović.

Na pitanje novinara da li BiH uopšte ima mehanizme na raspolaganju da se riješi predmet "Dragičević", poznati advokat tvrdi da po Zakonu o krivičnom postupku u BiH nije ništa precizirano na koji način zastupnici oštećenika mogu učestvovati u postupku.

"Međutim, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, oštećeni treba u kaznenom postupku učestvovati na način da može zaštititi svoje interese, odnosno opunomoćenik oštećenog da ima mehanizme da zaštiti interese svog klijenta. Međutim, u vašem zakonu to nije ni zabranjeno, pa smo mi iskoristili tu mogućnost, u direktnim razgovorima s Tužilaštvom dogovorili smo da ćemo moći imati direktan pristup istrazi, dakle svim informacijama koje će se događati u istrazi", rekao je Nobilo.

On je rekao da je advokatima dozvoljeno da tužiocima daju svoje prijedloge za izvođenje određenih dokaza.

Prema njegovim riječima, to znači da će tužilac odlučiti koje dokaze će primijeniti i kako će postupiti, a advokati kad dobiju dovoljan broj informacija o samom predmetu moći će aktivno učestvovati u postupku na način da će tužiocu davati prijedloge.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

"Nećemoo izaći iz okvira kaznenog postupka, ali sam svjestan da taj segment opunomoćenika i kakva je uloga oštećenika u postupku u BiH i kod vas u Republici Srpskoj nije definisan. On je vrlo rudimentaran i značajno je manji nego što je to u Evropi, u Hrvatskoj ili Srbiji. Pošto nije regulisan, nego je otvoren, mi mislimo da nećemo ništa prekršiti. Ali ovaj postupak će biti presedan. Oni su nama faktički dali obećanje da ćemo moći učestvovati aktivno svojim sugestijama i idejama u sudskom postupku iznad onoga što je do sada bila praksa. Ali, ponavljam, nije nikakva zabrana. Jednostavno niko nije do sada forsirao takvu ulogu oštećenog i mislim da ćemo se mi kretati u okviru zakona i da tu neće biti problema", kaže Nobilo.

Advokati Dragičevića: Očekujemo značajan pomak

Poznati advokat složio se sa činjenicom da je status oštećenog u našem pravnom sistemu očajan i da nema apsolutno nikakva prava u postupku.

"Mislim da smo mi našom posjetom institucijama u Banjaluci malo tu praksu pomakli. Jednostavno, to pitanje nije regulisano i do sada je oštećeni bio bačen na margine kaznenog postupka. A oštećenik je važna osoba u postupku! Tužilac radi i u ime oštećenika. Tužilac zastupa državu, ali po prirodi stvari tužilac zastupa i interese oštećenika. U Hrvatskoj tužilac mora do određenog roka završiti istragu, podići optužnicu, ili obustaviti postupak", rekao je on.

Nobilo za kraj razgoaovra kaže da je Davora Dragičevića upoznao u ponedjeljak na Trgu Krajine u Banjaluci, a da je za slučaj smrti njegovog sina saznao od advokata Duška Tomića kome je takođe kćerka ubijena i istraga o tome se još vodi.

"On mi je ispričao o tom slučaju i pitao me da li bih se ja htio uključiti. Prije toga me još telefonom onako načelno informisao, a onda smo o tome detaljnije razgovarali. Dakle, nema nikakve pozadine. Idemo pomoći jednom građaninu, ni bogatom, ni uticajnom, ni moćnom, i drugo me ništa ne interesira", zaključio je Nobilo.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRAGANA

Gos.Nobilo.Status ostecenog je bas ocajan.U BiH,tj RS ne. mozete ,da dode se do istine i pravde.Ja i moja majka,zrtve nasilja u porodici.Od strane njenog sina i njegove supruge.Od. pocetka juna prijava u Mup RS nista nisu preduzeli.Verbalna prijetnja smrti,meni od strane omg brata.Avgust fizicki napad ,na mene od strane istog.Mup. usmeno odgovara ,poslan predmet tuzilastvo sud,obratite se .Odlazim u tuzilastvo nije Mup nista dostavio.Razgovaram s dezurnim tuziocem,kaze ne moze nista ,Mup nije dostavio dokumente.Odlazim u SIPU oni kazu nisu nadlezni.Iz SIPE salju u Mup RS unutrasnju kont.rada policije.Da bi doticni,rekao,Napisite zahtjev stanici policije Centar da vas pismeno obavijeste sta su po pitanju prijava na prekrsaje uradeno.Isto sam ucinila.Ja u ovoj RS BiH trazim pravo na moj zivot.Nazalost mi rod. u Hrvatskoj ovde nemamo pravo na posten zivot i rad.DRAGANA MIJIC

MONDO REPORTAŽE