• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veoma dobra saradnja Srpske i Srbije"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Saradnja Republike Srpske i Srbije veoma je dobra i nema otvorenih pitanja, potvrdili su predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon današnjeg sastanka u Banjaluci.

Dodik je rekao da je za Srpsku formalno pitanje granice, koju takvom ne doživljava, ali da je neoprostivo što to još nije riješeno između BiH i Srbije.

"Predsjedništvo BiH je neopravdano to pitanje ostavilo neriješenim i smatramo da ćemo to postaviti na odlučivanje u skladu sa interesima Srbije i Srpske. Želimo da ne bude nijednog problema. Mi smo jedan narod, u Srbiji koja je za nas matična država, i u Srpskoj koju gradimo kao državu", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je dodao da Srpska i Srbija dogovaraju saradnju u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Dodik je istakao da Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtona, te zahvalio Vladi i rukovodstvu Srbije što su odobrena sredstva za pomoć opštinama i gradovima Srpske.

On je potvrdio da će idućeg mjeseca u Istočnom Sarajevu biti otvorena Bolnica "Srbija", te da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom toga donirati pet, šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u Srpskoj.

Dodik je zahvalio Vladi Srbije za izgradnju mosta između Ljubovije i Bratunca, te izrazio žaljenje što su procedure na nivou BiH bile takve da završeni most čeka prilazne puteve već dvije godine.

"Svi predstavnici vlasti Srbije su dobrodošli u Banjaluku", poručio je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srpska i Srbija imaju kontinuitet dobre saradnje u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama, te da su zajednički urađeni i rade se mnogi infrastrukturni projekti.

"Vodimo računa o našem narodu u Srpskoj i podržavamo Srpsku. Pitanje opstanka Srpske i položaja Srba u BiH je za nas pitanje od nacionalnog značaja. Partija ovdje ima mnogo, a Srpska je samo jedna", rekao je Dačić i dodao da Srbija želi dobre odnose sa svim narodima u regionu, te da se radi u njihovom interesu.

On je naveo da će 17. septembra posjetiti Banjaluku kada u ovaj grad dolazi ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dačić kaže da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ničim ne želi da ugrozi stabilnost BiH i Srpske, dajući doprinos regionalnoj stabilnosti.

On ističe da Srbija Srpsku posmatra kao blisku, te naglašava da je sporazum o specijalnim i paralelnim vezama nuđen i Federaciji BiH.

Kada je riječ o pitanju granice Srbije i BiH, Dačić je naveo da tu ne postoje velika sporna pitanja.

"Samo je pitanje da li se to želi (riješiti)", rekao je Dačić i dodao da izgradnja puta Sarajevo-Beograd ne treba biti političko, već životno pitanje, te da to treba riješiti u interesu naroda i građana dvije zemlje.

Sastanku Dodika i Dačića prisustvovali su premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić. 

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dalibor

Saradnja Srpske i Srbije, sto bi trebalo da se podrazumjeva, treba da bude odlicna a ne veoma dobra. Zasto se uopste potencira na takvim izjavama, ili je pocetak kampanje pa da malo kazemo kako smo veoma dobri sa nasim narodom preko Drine, ne razumijem? Jesmo li kao pravoslavci toliko gordi, a gordost je grijeh, pa izjavama o veoma dobroj saradnji onima koji nas ne vole zabadamo prst u oci?

MONDO REPORTAŽE